• 26
 ≫ 

Nakon glasina da će hleb u Srbiji poskupeti, otkrivamo da li je to istina i ima li razloga za paniku

 ≫ 

Šta se zaista dešava na tržištu hleba u Srbiji?

  • 26
hleb, pekar

Foto: Freepik

Vest da će cena hleba, osnovne životne namirnice da skoči u Srbiji narednih nedelja, nije obradovala građane, naročito što se u prethodnom periodu pomerala cena ulja.

Navodno, cena osnovne vekne hleba u okolini Niša i delovima centralne Srbije skočiće od 35 do 40 dinara, a pekari su tu najavu pravdali skupljom proizvodnjom. Javila su se potom predviđanja da će vekna biti skuplja i prestonici za 10 do 20 dinara. U tom kontekstu se najvie pominjao hleb "DSava".

Proveravali smo kakvo je zaista stanje na tržištu i da li postoji razlog za brigu.

U ovom trenutku ne postoji razlog za zabrinutost građana zbog rasta cena hleba jer, prema našim saznanjima, vekna hleba „Sava“ od brašna „tip 500“ u Srbiji ostaje nepromenjena i kreće se u rasponu od 35 do 45 dinara.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, korekcija cena će uslediti samo kod velikih gradskih industrijskih proizvođača u pojedinim delovima zemlje koji su imali najniže cene hleba u rasponu od 25 do 30 dinara - rekao je Uroš Кandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine za Telegraf Biznis.

Kako država može da utiče na cenu?

 

Hleb

Foto: Telegraf.rs

On ističe da nema bojazni zbog rasta cena i da država svakako raspolaže mehanizmima za sprečavanje "divljanja cena".

- Podsetiću, aktuelna cena hleba u Srbiji je i dalje niža od one koja je uredbom vlade o ograničenju cene hleba bila na snazi do 31. januara 2019. godine, a koja je propisivala maksimalnu cenu vekne do 46 dinara, što znači da nema nikakvog razloga za paniku. Takođe, uvek treba imati u vidu da se cene na tržištu formiraju slobodno, a u slučaju da dođe do drastičnih poremećaja na tržištu država ima mehanizme da reaguje, pogotovo što se radi o jednoj od osnovnih životnih namirnica - kaže nam Kandić.

I iz Unije Pekara su se oglasili i takođe ukazuju da nije to nikakvo poskupljenje već korekcija najniže cene hleba u delovima Srbije gde su se neki industrijski proizvođači takmičili u spuštanju cene da bi prodavali ostale proizvode pa je cena te vrste hleba bila ispod proizvođačke.

Cene ratarskih kultura rastu u svetu, a tako i pojedine namirnice, ipak, iz resornog ministarstva ukazuju da se neće dozvoliti drastičan skok, pre svega jer to osetljiva kategorija, odnosno, posmatra se sa socijalnog aspekta.

Inače, grad Niš ima najjeftini hleb u celoj Srbiji, i kreće se od 25 dinara.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    26. maj 2021 | 11:53

    cena ulja u Nemackkj 99 centi.. a cena 4 l ulja u Francuskoj 1,9 e pa sad vidite ko dize cene ulju, mesu, hlebu, gorivu najskuplji smo u Evropi ovo nije normalno....

  • Koga vi

    26. maj 2021 | 11:52

    Kao da smo svi mi toliko naivni. Jeste, nek bude hleb 20 dinara, i onda nema razloga za paniku, a to sto je apsolutno sve ostalo poskupelo, to nikom nista, vazno je da je hleb 20 dinara...

  • Isidora

    26. maj 2021 | 11:48

    Hleb je vec poskupeo,kao i ulje,secer,meso

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>