• 0

Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda uskoro će biti usvojen: "Uredićemo cene proizvoda"

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predlog Zakona će potpuno urediti tržište poljoprivrednih proizvoda

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Izrada Zakona o tržištu poljoprivrednih proizvoda nije stopirana, predlog je u proceduri usvajanja i u toku je prikupljanje mišljenja, potvrđeno je za naš portal.

- Povodom potpuno netačnih informacija koje su plasirane u javnosti od strane nekoliko pojedinaca da je, kako navode, izrada Zakona o tržištu poljoprivrednih proizvoda stopirana, Ministarstvo poljoprivrede, iako je to činilo u nekoliko navrata, još jednom obaveštava o sledećem:  Javna rasprava o budućem predlogu Zakona je počela 5.02.2021 i završena je još 25.02.2021. godine. Sve zainteresovane strane su imale priliku da iznesu mišljenje i da svaki argumentovani predlog i bude na kraju prihvaćen, što su relevantne organizacije i pojedinci i uradili. Predlog Zakona je uveliko u proceduri usvajanja koja podrazumeva i prikupljanje mišljenja svih drugih ministarstava o istom pre nego što ga Vlada i usvoji.

Nažalost, ni tako važna tema nije ostala netaknuta od strane nerazumnih, uskih i neosnovanih interesa pojedinaca kojima ni brojni interventni otkupi, subvencije u svinjarstvu kakve nemaju ni mnoge zemlje Evropske unije, kao i mnogi potezi države da im pomogne u tržišnoj utakmici nisu bili dovoljni za objektivan pogled na trenutno stanje u tom sektoru - rečeno je u resornom ministarstvu.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predlog Zakona koji će potpuno urediti tržište poljoprivrednih proizvoda i mehanizme vanredne pomoći proizvođačima će sa punom izvesnošću biti usvojen.

- I to na naše veliko zadovoljstvo, ali na našu veliku žalost, danas najglasniji kritičari agrarne politike nisu našli za shodno ni da zakucaju na vrata ministarstva prethodnih godina, a kamoli da bilo gde iznesu iole razuman predlog rešenja - navodi.

Kada je reč o trenutnim cenama svinjskog mesa, kao što je bio slučaj i sa malinama, iz Ministarstva naglašavaju da njih ne određuje niti država, niti pojedinci, već isključivo tržište i princip ponude i potražnje.

- Dokaz da je tako je i upravo cena malina koja ide i do 300 dinara, a pre samo dve godine iznosila je 120 dinara. Pomeranja cena na tržištu je za svakog iole upućenog učesnika na istom vrlo jasna i očekivana situacija koja beleži ne samo pad, nego i rast. Očekujemo da kada dođe do rasta istih i u svinjarskom sektoru, pomenuti kritičari objasne kako je to moguće ako je zavera protiv njih stalna i neupitna - rekao je Nedimović.

Video: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke