• 0

Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda uskoro će biti usvojen: "Uredićemo cene proizvoda"

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predlog Zakona će potpuno urediti tržište poljoprivrednih proizvoda

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

 

Izrada Zakona o tržištu poljoprivrednih proizvoda nije stopirana, predlog je u proceduri usvajanja i u toku je prikupljanje mišljenja, potvrđeno je za naš portal.

- Povodom potpuno netačnih informacija koje su plasirane u javnosti od strane nekoliko pojedinaca da je, kako navode, izrada Zakona o tržištu poljoprivrednih proizvoda stopirana, Ministarstvo poljoprivrede, iako je to činilo u nekoliko navrata, još jednom obaveštava o sledećem:  Javna rasprava o budućem predlogu Zakona je počela 5.02.2021 i završena je još 25.02.2021. godine. Sve zainteresovane strane su imale priliku da iznesu mišljenje i da svaki argumentovani predlog i bude na kraju prihvaćen, što su relevantne organizacije i pojedinci i uradili. Predlog Zakona je uveliko u proceduri usvajanja koja podrazumeva i prikupljanje mišljenja svih drugih ministarstava o istom pre nego što ga Vlada i usvoji.

Nažalost, ni tako važna tema nije ostala netaknuta od strane nerazumnih, uskih i neosnovanih interesa pojedinaca kojima ni brojni interventni otkupi, subvencije u svinjarstvu kakve nemaju ni mnoge zemlje Evropske unije, kao i mnogi potezi države da im pomogne u tržišnoj utakmici nisu bili dovoljni za objektivan pogled na trenutno stanje u tom sektoru - rečeno je u resornom ministarstvu.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predlog Zakona koji će potpuno urediti tržište poljoprivrednih proizvoda i mehanizme vanredne pomoći proizvođačima će sa punom izvesnošću biti usvojen.

- I to na naše veliko zadovoljstvo, ali na našu veliku žalost, danas najglasniji kritičari agrarne politike nisu našli za shodno ni da zakucaju na vrata ministarstva prethodnih godina, a kamoli da bilo gde iznesu iole razuman predlog rešenja - navodi.

Kada je reč o trenutnim cenama svinjskog mesa, kao što je bio slučaj i sa malinama, iz Ministarstva naglašavaju da njih ne određuje niti država, niti pojedinci, već isključivo tržište i princip ponude i potražnje.

- Dokaz da je tako je i upravo cena malina koja ide i do 300 dinara, a pre samo dve godine iznosila je 120 dinara. Pomeranja cena na tržištu je za svakog iole upućenog učesnika na istom vrlo jasna i očekivana situacija koja beleži ne samo pad, nego i rast. Očekujemo da kada dođe do rasta istih i u svinjarskom sektoru, pomenuti kritičari objasne kako je to moguće ako je zavera protiv njih stalna i neupitna - rekao je Nedimović.

Video: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>