• 29
 ≫ 

Zašto su se bunili stočari i šta je dogovoreno s državom?

 ≫ 

Na spisku je 20 roba za koje je predviđena nova intervencija države, a među njima su svinjsko, juneće i pileće meso

  • 29

Video: Dogovor na pomolu: Svinjarstvo ulazi u strategiju države

Zbog poremećaja na tržištu tovljenih svinja, danas su u Bogatiću protestovali stočari iz ovog kraja, koje su podržali i proizvođači iz Pocerine, Jadra i Srema.

Kilogam žive mere klanice otkupljuju po 120 do 130 dinara, što je ispod proizvodne cene, zbog čega su stočari na velikom gubitku. Oni su izrazili zabrinutost za dalju proizvodnju mesa, strahujući da će zbog čestih oscilacija otkupnih cena mnogi odustati od tova.

- Poskupeli su inputi, najviše sojina sačma i kukuruz, a cena u otkupu je pala. Do nedavno je bila 150 do 160 dinara, što je ispod troškova proizvodnje, a kamoli najnovija cena oko 130 dinara. Ovim poremećajem na tržištu doveden je u pitanje opstanak svinjarstva. Plašim se da mnogi stočari neće moći da zanove proizvodnju - rekao je Mirko Đukić iz udruženja odgajivača svinja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović priznao je da se stočari nalaze u teškoj situaciji i pojedinačno je odgovarao na njihove zahteve i predloge, i pritom najavio državne mere koje će dugoročno doprineti otklanjanju poremećaja na tržištu.

- U četvrtak će, prvi put, na sednici Vlade biti predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Na osnovu ovog zakona, kada dođe do poremećaja na tržištu, kada cena koštanja padne ispod proizvodne, kao sada, uprava za agrarna plaćanja će imati mogućnost da interveniše sa novcem, mimo robnih rezervi - rekao je Nedimović.

Na spisku je 20 roba za koje je predviđena ova intervencija države, a među njima su svinjsko, juneće i pileće meso, potvrdio je ministar Nedimović i dodao da zakon podrazumeva i donošenje posebnog pravilnika o obeležavanju mesa proizvedenog u Srbiji.

protest sočara

Foto: Telegraf.rs

- U svakoj prodavnici gde se prodaje sveže meso moraće da stoji srpska zastavica koja će označavati da je proizvedeno u Srbiji. Moći će da se prodaje i meso iz uvoza, ali će zakonom biti sprečeno lažiranje porekla - dodao je Nedimović.

Na zahtev stočara da država uvede prelevmane u iznosu 20 do 25 dinara po kilogramu za žive svinje, meso i prerađevine, Nedimović je pozvao predstavnike udruženja stočara da o tome razgovaraju sa ministarstvom trgovine i evropskih integracija.

Izrazio je očekivanje da će se u narednih desetak dana stabilizovati situacija na tržištu tovljenih svinja, pošto se očekuje popuštanje mera koje su na snazi zbog epidemije kovida-19. Istakao je da zbog epidemije nisu radili ugostiteljski objekti i da je zbog toga tržište slabije funkcionisalo, jer je potrošnja svinjskog mesa manja za 20, a goveđeg za čak 75 posto.

Takođe, zbog pojave afričke kuge svinja nije realizovan izvoz u Kinu, ali je ohrabrujuća vest za stočare da bi u februru naredne godine trebalo da krene izvoz u Rusiju i EU, nakon što u januaru država prođe kontrolu klasične svinjske kuge.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naša Srbija

    30. maj 2021 | 15:56

    Dozvoljava uvoz i prodaju otpadaka iz eu a istovremeno uništava naše ljude koji rade krvavo, bravo nema šta pravi evropski put😡😡😡

  • ranilac

    30. maj 2021 | 17:58

    nije problem.u seljaku neko u drzavi koja uvozi otpad iz eu i tako nase prvoklasno meso nemoze dase proda takoje sa svim od mesa do paradaisa krompira neko zaradjuje milione a neko nema nista stose drzava ne odrekne taksi na ime seljaka ej.

  • Mihajlo

    30. maj 2021 | 20:34

    Uvozni lobi unistava domacu privredu. A ko je to dozvolio?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>