• 36

Marku lopovi ukrali tonu najsočnijih trešanja: Umesto da se raduje zaradi, ljut, hoće sve da počupa

Usuđuju se da kradu, a za dnevnicu retko neko hoće da dođe da bere. Na jesen ću sve ovo da iskrčim, ne mogu više da strepim, kaže nam Marko

  • 36

U voćnjak Marka Pejdića u Bogatiću upali su lopovi i obrali tonu tek zrelih, izuzetno krupnih i sočnih trešanja, za koje je mogao da dobije 300 dinara po kilogramu.

Ljut i razočaran, dok bespomoćno šeta između redova stabala na kojima je ostala tek poneka crvena trešnja, teško pronalazi reči kojima bi sebe utešio i olakšao muku koja ga je snašla.

- U voćnjaku ima 800 stabala trešanja, a za berbu je stiglo prvih 75 najranije sorte. Bar 10 do 15 kilograma po stablu je rodilo, pa izračunajte, obrali su i odneli najmanje jednu tonu. Tužno je, baš tužno. Gledam i ne verujem. Pitam se da li će ponovo provaliti kad budu i kasnije sorte zrele - navodi za naš portal.

Marko Pejdić, Bogatić

Foto: D.G.

Osim što su "obrali" oko 2.500 evra, koliko bi zaradio da ih je prodao, Marko će teško povratiti ulaganja koja je imao u voćnjaku. Plaćao je orezivanje, zimsko prskanje, dnevnice radnika, a i sam je cele zime i proleća radio u svom voćnjaku, koji mu je istovremeno i izvor prihoda i velika razonoda.

- Imam još pet sorti koje kasnije sazrevaju sukcesivno ovog meseca. Plašim se da će doći i to da oberu. Prijavio sam policiji, verujući da će lopovi saznati da su bili na licu mesta, pa se neće usuditi da ponovo dođu. Nisu još dolazili, rekli su da će ispitivati ljude koji prodaju trešnje na ulici i možda otkriti gde su ih brali kada nemaju svoje voćnjake - nastavlja Marko.

Voćnjak je zasađen pre 12 godina na imanju na periferiji Bogatića, ograđen je visokom bodljikavom žicom, a ulazna kapija je zaključana. Marko sumnja da su lopovi uz pomoć molerskih merdevina ušli u voćnjak iz obližnje šume. Na nekoliko mesta je uočio tragove oštećenja na ogradi i otkrio tragove u visokoj travi kuda su lopovi prošli.

- Usuđuju se da kradu, a za dnevnicu retko neko hoće da dođe da bere. Na jesen ću sve ovo da iskrčim, ne mogu više da strepim da li ću zateći lopove pa će me ubiti ili možda ja njih napasti pa robijati zbog svojih trešanja - snebiva se Marko.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tane

    1. jun 2021 | 18:28

    Tri para dobermana i mirna glava.

  • Seljak

    1. jun 2021 | 17:58

    I ja imam vocnjak a samim tim i tresnje. Ista situaicja se desvaa i kod mene na jugu Srbije. Dosli smo jednog jutra a lopovi su obrali skoro polovinu celog zasada. Prijavis policiji i nikada se nista ne otkrije. Biti seljak se ne isplati. Moracu u politiku.

  • Ja

    1. jun 2021 | 18:08

    Неко ко је тачно знао где су зреле трешње. Радници, комшије, конкуренција... Сигурно није неко ко не зна..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>