• 2
 ≫ 

"Pre nego odete u beli svet, uzmite grumen naše zemlje": Đukići žive od jagoda, veruju u srpsko selo

 ≫ 

Na početku sezone cena je uvek dobra, kasnije sve zavisi, ali mladi bračni par ne odustaje

  • 2
Jagode - Rajac

Foto: Rina

Sve više mladih bračnih parova profitabilnost u poljoprivrednoj proizvodnji vidi u proizvodnji jagoda. Na obroncima planine Jelice, u selu Rajac, Đukići uzgajaju crvene plodove vrhunskog kvaliteta, a cena je i ove godine bila zadovoljavajuća, iako često može da varira.

- Uzgajamo jagodu na površni od pola hektara. Na početku sezone cena je uvek dobra, kasnije sve zavisi. Bez obzira na sve te varijacije planiramo da proširimo proizvodnju ovog voća i da nam to bude prihod od kog možemo da živimo. Jagodu sam sadila i brala još od malih nogu, moji roditelji su sadili ovo voće, ne u ovim količinama, ali kad sam odrasla, krenula sam sama - priča Jelena Đukić i dodaje:

"Obično na površini od oko 30 ari na otvorenom, jer u to vreme se nije radilo sa folijom, kasnije kad sam se udala nastavila sam sa suprugom".

Đukići su se ove godine oslonili na spostvene snage, a da bi ova voćka bila konkurentna na tržištu, kažu da ju je potrebno adekvatno obraditi još u polju.

- Da bi se jagoda dobro razbokorila i da bih dobio dobru rasadu i živić, potrebna je štićena jagoda koja bi dala pelcer koji može kasnije da da dobar rod. Iz tih razloga potrebno je ispravno uraditi agrotehničke mere prskanja, tj. zaštita, kao i adekvatno nađubravanje zemljišta - objasnio je Novak Đukić.

Ovaj mladi domaćin poručuje svim mlađim generacijama da budućnosti, ipak, ima u srpskom selu, iako u to mnogi ne veruju i beže od takvog posla. "Iz mog iskustva, poručio bih omladini koja želi da ode u "beli svet", da pre svega uzme grumen srpske zemlje i neka razmisli o tome da naši preci nisu odlazili, nego su ostajali i obrađivali ovu zemlju. Tu su radili, gajili i podizali porodice", kaže Novak.

Porodica Đukuć iz Rajca vidi budućnost u fabrici pod vedrim nebom, uzgajajući jagode, i mišljenja su da - ukoliko se jagodi posvete, ona mnogo više uzvrati.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    7. jun 2021 | 22:25

    Savetuje covek kome je ceo zivot prosao u teglenju na njivi I kome je bogatstvo pola hektara jagoda..... E moj coca gde ti zivot prodje...

  • И

    7. jun 2021 | 21:01

    Груне град, и оде, боље платица па развлачи од до

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>