• 1

Šta bi bilo da nije ispaljeno 838 raketa?

Za svega 15 minuta sa radarskih centara Valjevo i Fruška Gora ispaljeno je čak 90 raketa

  • 1
Zaprasivanje njive, poljana, paradajz Foto: Shutterstock

U Srbiji je na snazi narandžasti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vreme. Nažalost, toga budu najsvesniji poljoprivrednici zbog njihovih "fabrika pod nebom".

Pljusak je bio toliko jak da je visina vode u jednoj garaži bila viša od metra i vozila su bila poplavljena skoro do krova. Uništeni su i pojedini usevi. Da nije ispaljeno čak 863 rakete sa 112 lansirnih centara, ta šteta bi bila nemerljiva.

Za svega 15 minuta sa radarskih centara Valjevo i Fruška Gora ispaljeno je čak 90 raketa, što je rekordna količina protivgradnih raketa koje su ikada ispaljene u tako kratkom vremenskom roku.

Radarski centar Valjevo prvi je potpuno automatizovan, a posle njega i Fruška Gora. Prednost je u velikoj sigurnosti dejstava, u skraćenom vremenu lansiranja raketa i u potpunoj pouzdanosti da će stići do cilja.

Ipak, dobar deo poljoprivrednika nikako da prihvati da je i pored raketa, potrebno i osiguranje. U mnogim zemljama postoji obaveznost osiguranja od katastrofalnih nepogoda, posebno kada je reč o poljoprivredi, a ideja je da se ta praksa uvede u Srbiji.

Koliko je to važno postane vidljivo posle ovakvih nepogoda.

Zahvaljujući ispraljenim raketama, sprečena je katastrofa, a kakva bi ona mogla da bude i kakve razmere da ima najbolje govore podaci RHMZA-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    12. jun 2021 | 16:45

    Kakvo osiguranje kad kod nas osiguranje poturi poljoprivredniku da potpise I kad dodje do naplate osiguranje kaze nema is plate vi ste osigurali npr,stablo a ne rod

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>