• 11
 ≫ 

Najveće stado ovaca na Balkanu: Braća čuvaju više od hiljadu grla, godišnje proizvedu 3 tone sira

 ≫ 

Radnu snagu ne plaćaju jer su mnogočlana porodica. Jedino kupuju žitarice

  • 11
Pešter najveće stado ovaca na Blakanu, porodica Kurtagić

Foto: RINA

Na tromeđi između Albanije, Crne Gore i Srbije, na nepreglednom Pešteru, sa kog svako ko je mogao već je odavno otišao, živi i ponosno radi vredna porodica Kurtagić.

Otac i majka imaju devetoro dece, osam sinova i jednu ćerku. Četvorica su ostala na porodičnom imanju i uspešno se bave ovčarstvom. Tu su i formirali porodice, pa se u njihovom dvorištu igra deset mališana, dok na livadama pase najveće stado na Balkanu.

- U ovo doba godine imamo više od hiljadu grla, nikada nismo uspeli sve da ih prebrojimo, kada otopli i krenu da se jagnje, taj broj prelazi i dve hiljade. Teško je toliki broj držati u jednom toru, pa su nam raspoređeni na nekoliko mesta. U toku zime ovde nije nimalo naivno, pa je potrebno dobar deo hrane da obezbedimo - kaže Šefket Kurtagić i dodaje da imaju sreću što ne kupuju seno i sve potrebne mašine.

Takođe, radnu snagu ne plaćaju jer su mnogočlana porodica. Jedino kupuju žitarice.

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo ovu neverovatnu brojku. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili, ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu, u tome uspeli.

- Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstava. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sledeći cilj - priča Saladin.

- Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe - dodaje. Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

- Bez njih smo kao bez očiju, treba sačuvati stado od predatora i divljih zveri koji ovde svakodnevno šetaju. Imamo odrasle kangale koji su se nekoliko puta hvatali u koštac sa vukovima i medvedima. Uvek su izašli kao pobednici. Kod nas vam je ovde jedan kangal, na jednog vuka - sa osmehom priča Saladin.

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Prodaja ide "kao alva", a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih stočara koji vredno rade na tromeđi tri države. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

- U bačve staje oko 55 kilograma čistog punomasnog ovčjeg sira. Način pripreme je malo specifičan jer se prvo usiri, pa to planinke onda cede i seku na kriške i ovakav kvalitet je unapred prodat i nemamo problem sa plasmanom. Godišnje sa naše farme na prodajna mesta ode oko tri tone ovčijeg sira - ističe najmlađi brat Ekrem.

Video: Šuma svetska, a naša raste na padinama Ovčara kod Čačka: Stefan je napravio svoju fabriku kiseonika

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakica

    13. jun 2021 | 18:31

    Uživala sam dok sam čitala o ovoj vrednoj porodici. Mislim da su zaslužili da im država obezbedi prilazni put do kuće. Zašto im ne pomoći i olakšati život.💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖😍.

  • Dragan Nis

    13. jun 2021 | 18:28

    Za svaku pohvalu zemljace. Zivi i srecni bili svi u porodici. Volim vredne i posvecene ljude poslu i porodici svojoj. To je nesto naj lepse.

  • Vuk

    13. jun 2021 | 16:18

    Bravo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>