• 34

Da li je ovo najbolji ili najgori posao u Srbiji? Gazde nam kažu da daju 300 RSD po satu, i malo je

Sezonski radnici ove godine zarađuju 300 dinara po satu

  • 34
Prve maline iz Mačve

Foto: D.G.

Cena crvenog zlata konačno odgvora našim malinaima, i kako je Telegraf Biznis pisao, dostigla je cenu od 390 dinara. To je međutim, uticalo na cenu berača - poskupela im je dnevnica. 

Sezonski radnici su podigli svoju cenu, pa se berači ne mogu pronaći jeftinije od 300 dinara po satu, pričaju nam proizvođači. 

- Ovo je dobra cena i konačno nam je svanulo jer ćemo i zaraditi dovoljno. Prošle godine je otkup krenuo sa cenom 250 dinara i kako je sezona berbe odmicala malo je bila niža, dok je pretprošle godine varirarala između 140 i 180 dinara - kaže proizvođač iz Bogatića, rečeno je za naš portal.

Ipak, kako saznajemo na terenu, moguće je da se nađu i za 280 dinara, ali to je svakako više od 250 dinara koliko je bila dnevnica na početku sezone.  Pojedini koji imaju stalne sezonce, na primer grupu od desetak pouzdanih berača plaćaju po kilogramu.

Pre deset dana bilo je 80 dinara, sada je 90 dinara. Prema našoj slobodnoj računici, jedan vredan berač može maksimalno da nabere 70 kilograma za deset sati uz odmor. Počinje se rano ujutro pet pola šest pa do 3 pola četiri, pošto otkupljivači dolaze posle 16 časova da preuzmu maline.

Velikim proizvođačima koji imaju od 1 hektara do 2 i više, teže je da nađu sezonce. Dešava se i da ih prevare, obećaju, pa ne dođu. Manji malinari, koji imaju od 10 ari pa do pola hektara, oni bolje prolaze jer im nisu potrebni sezonci već beru ukućani, rođaci i familija.

Malinari ne zaboravljaju izuzetno loše godine kada su kilogram malina prodavali po 40 i 50 dinara, pa nisu mogli da zarade dovoljno ni za isplatu berača i ovogodišnjom berićetnom sezonom su već sada zadovoljni.

Ipka, sezonskih radnika u Srbiji ima sve manje, iako se ovaj posao sve više plaća. A "loptu" prebacuju jedni s drugih kako radnici tako i vlasnici malinjaka.

Radnici se žale na loše uslove rada, dok gazde tvrde da su spremne da obezbede gotovo sve što je potrebno, ali nema ko da radi.  Tvrde i da je sve teže doći do dobrih berača iako su se uslovi znatno poboljšali u njihovu korist. Sa početnom cenom, kod pojedinih domaćina dnevnica je i veća od proseka u šta su uključeni prenoćište i tri obroka. 

Leto je vreme kada naši radnici idu i u inostranstvu da rade druge sezonske poslove.

Podsetimo, i u Srbiji i regionu vlada ogromna potražnja za radnom snagom, a najviše se traže konobari, onda i radnici za poljoprivredne radove.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sly

    25. jun 2021 | 13:08

    8 sati po 300 din je 20e. Ako neki novinar misli da je puno za takav naporan a sezonski posao, nek ide da proba

  • .

    25. jun 2021 | 14:47

    Ma kakvi malo. Berem svake godine, naviknes se posle par dana. Nego vi Beogradjani ne znate kako je mučiti se. Izadjete na proteste da kukate kako nema posla, pa onda kad vam neko ponudi opet vam ne valja. Malinesu zakon. Inače imam 17 godina, treba da se steknu radne navike dok si mlad. Iako moji imaju para, odem da pomognem kod rodbine i po ceo dan beri.

  • Mark

    25. jun 2021 | 12:56

    Peci se na suncu od 40 stepeni radeci po 12 sati..Neka hvala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>