• 0

Kupuju svinjetinu za državne rezerve zbog rekordno niske cene

Cene živih svinja pale su 21. juna na svega 12,9 juana ili dva dolara po kilogramu

  • 0
svinjetina

Foto: Pixabay

Kineska vlada i lokalne vlasti počeće da kupuju svinjetinu za državne rezerve, kako bi podržali cene koje su protekle nedelje snažno pale, objavila je danas državna agencija za privredno planiranje NDRC.

Preneto je da su cene počele "snažno padati", ali nije precizirano koliko svinjetine planiraju da kupe. Rojters navodi i da Peking ne objavljuje koliko svinjetine ima u rezervama.

Odluka o kupovini nadovezuje se na 65-postotni pad cena živih svinja u periodu od januara do maja, podstaknut paničnim rasprodajama ovog mesa zbog pojave bolesti. Pad cena je uticao na smanjenje prihoda poljoprivrednika, a javila se i bojazan da će mnogi prestati da se bave svinjogojstvom.

Takav scenario doveo bi do nestašice svinjetine naposletku.

Cene živih svinja pale su 21. juna na svega 12,9 juana ili dva dolara po kilogramu, da bi se u međuvremenu oporavile na današnjih 17,35 juana, prema podacima firme "Shanghai JC Intelligence".

NDRC je prošli put kupovao svinjetinu na tržištu u februaru i martu 2019. godine, kada je u tri navrata kupio ukupno 200.000 tona mesa. Kina je, inače, najveći proizvođač svinjetine na planeti.

Ipak, tokom prvih pet meseci 2021. uvezla je gotovo dva miliona tona mesa svinje, odnosno 13,7 posto više nego u istom periodu prošle godine. Na nivou cele 2020, Kina je uvezla rekordnih 4,4 miliona tona.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>