• 28

Kako je domaći paradajz spao na 10 dinara i šta je rešenje? Održan sastanak povrtara i Ministarstva

Očekuje se da situacija popravi za desetak dana, a ovaj "čep" je nastao zbog ogromne ponude, potvrđeno je našem portalu

 • 28
Paradajz

Foto: Pixabay

Predstavnci Ministarstva poljoprivrede održali su sastanak sa povrtarima koji prodaju paradajz, a koji su prethodnih dana negodovali zbog cena. Kako je odmah ocenjeno, već za nekoliko dana ponovo će doći do rasta cena.

Što se tiče same cene koja je aktuelna ovih dana u Leskovcu, a zbog koje su pojedini i poklanjali svoj ovogodišnji rod paradajza, reč je, o kako nam je rečeno, sezonskom variranju cena na tržištu. Dodatno, 10 dinara je koštala druga klasa, a ne prva kako se spekulisalo. Prva i dalje košta 50 dinara. 

Desilo se i da je zbog visokih temperatura, sav rod paradajza došao u isto vreme i ponuda je dupla u odnosu na očekivanu za ove dana, iako je tražnja dobra.

Podsetimo, do samo pre dve nedelje, paradajz se prodavao za 130 dinara. Očekuje se i da će vrlo brzo doći do novog skoka cene.

Nema mesta ni tvrdnjama da je na cenu našeg paradajza uticao uvoz sa drugih tržišta. Naprotiv, uvoz u intervalu od 1.5 do 7. 7. je manji i to za 2.500 .

Srbija je i veliki izvoznik paradajza, i to posebno u Grčku, a druge zemlje uvoznice, poput Crne Gore i Hrvatske još nisu počele da uvoze punim kapacitetom, pa se očekuje stabilizacija i na tom polju u jeku turističke sezone.

Dodatno, i svi veliki lanci u Srbiji isključivo kupuju naš paradajz.

Kako nam je rečeno u resornom ministarstvu, biće formirana radna grupa za povrtarstvo, koja će raditi na sistemskim rešenjima kako bi se dodatno unapredio ovaj sektor.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(V.B.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vlajko

  Bio 130 din I onda uvezli 30 šlepera

  0
  0

  Podelite komentar

 • Danas

  Pijace u N.Sadu danas: najniža cena paradajza,140 din.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Čiča

  A ukinuste zadruge. Hoćete privatizaciju. Ne valja vam socijalizam? E pa eto vam.

  8
  3

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke