• 9

Za 20 minuta otišlo nekoliko hiljada evra: Oluja dotukla crveno zlato, meštani u debelom minusu

Maline smo osigurali, ali na cenu od 200 dinara po kilogramu, kažu malinari iz požeških sela

  • 9
Požega – Grad, nevreme, Olujno nevreme Foto: RINA

Olujno nevreme, praćeno intenzivnim gradom veličine lešnika, opustošilo je zasade u požeškom selu Čestobrodica, i to u zaseocima Jasik, Brdija, Mićovići i Raduke.

Najveća šteta pričinjena je na zasadima maline, a imajući u vidu visoku cenu crvenog zlata - za nepunih dvadeset minuta domaćini su izgubili i po nekoliko hiljada evra.

- Ovo je druga elementarna nepogoda koja nas pogađa u jeku berbe. Od maline skoro da nije ostalo ništa, procenitelji koji su prošli put izlazili na teren utvrdili su da je gubitak oko 50 odsto, sad je u pojedinim domaćinstvima rod desetkovan potpuno, čak 100 odsto - kažu meštani Čestobrodice.

Maline smo osigurali, ali na cenu od 200 dinara po kilogramu, tako da ćemo i tu biti u debelom minusu. Do juče je moj malinjak bio za primer, a danas posle nevremena ostala je samo pustoš. Za nas je berba završena - priča Duka Ilić.

Nevreme je oštetilo i putnu infrastrukturu, tako da su pojedini lokalni pravci izuzetno teško prohodni. "Do pojedinih imanja gde je mogao samo traktor da priđe, sada je put potpuno odsečen. Na kolovozu su bare i zemlja, tu bi se zaglavila i teretna mašina", dodaje se.

Jako olujno nevreme u kasnim popodnevnim satima pogodilo je Ivanjicu, Lučane i Čačak, ali u ovim delovima nije bilo pojave većeg grada. Zbog obilne kiše na magistralnom putu od Užica ka Čačku povremeno je dolazilo do zastoja, jer su vozači morali zaustaviti svoje automobile.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>