• 3

"Niko više neće robu iz drvenih gajbica. Država ne određuje cene, i davno je prošla 1984. godina"

Nedimović je najavio i da će sutra imati sastanak sa proizvođačima mleka u Srbiji, kako bi zajedno rešili probleme

  • 3
Branislav Nedimović Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

- Država ne može da određuje cenu, ne samo paradajza, već bilo čega - izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, govoreći o problemima proizvođača paradajza na jugu Srbije.

- Mi možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, pomognemo u nekim uskim grlima koja postoje. Na prostoru Jablaničkog okruga problemi su putna infrastruktura, da ne bi od trenutka branja do isporuke roba - od prve klase postala druga, i sa druge strane, ozbiljni problemi su u pakovanju robe, u čemu nas je okruženje prestiglo. Niko više neće robu iz drvenih gajbica. I moramo da radimo više na tržištu - rekao je on.

Država je našla način da pomogne u plasmanu krompira domaćih proizvođača svojevremeno, a Nedimović kaže da sada niko ne zove za krompir, jer on ima dobru cenu.

- Ovde se ustalilo mišljenje da, kada ostvarujemo profit, onda je to profit poljoprivrednika, a kada je minus to je trošak države. Mislim da je 1984. prošla davno - poručio je on.

Upitan o, do nedavno galopirajućoj ceni jestivog ulja, Nedimović odgovara da je sve oko jestivog ulja u međuvremenu palo 13 posto. "Pogledajte na svetskom tržištu, cene suncokretovog ulja su u padu, samim tim je sirovina jeftinija, i ono što je tada bilo predviđano kada se tona suncokretovog ulja ne zeleno kupovala za 440-450 evra za tonu. Danas su te cene pale. To vam je tržište. Nekad je ovako, nekad je onako", kaže ministar.

Zapitao se i sam dao odgovor da domaćinstvo prosečno mesečno potroši 2-3 litre ulja.

Dijamant, salata, ulje, feta, masline, paradajz Foto: Pixabay

- Ako skoči cena za 10 dinara, to je 20 dinara, 30, 50 dinara... Toliko se pravi cirkus oko toga, a pri tome prolaze tenkovske divizije... Ne posmatraju se stvarni problemi koji egzistiraju, evo oko mesnih prerađevina. Niko ne obraća pažnju što su nam iz uvoza skoro sve mesne prerađevine - zaključio je on.

Nedimović je najavio i da će sutra imati sastanak sa proizvođačima mleka u Srbiji, kojima će država pokušati da reši probleme.

- Svi ''inputi'' u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji su skočili, a naročito nam je problem u centralnoj Srbiji, pošto su u Vojvodini dobili državno zemljište po povlašćenim cenama na osnovu stoke koju imaju - rekao je.

Istakao je da država daje subvencije po svakoj kravi od 25.000 dinara, premiju od sedam dinara po litri mleka, što po jednoj kravi kada se sve sabere bude 500 - 600 evra. Takođe, Nedimović ističe da Srbija ima najveće subvencije u ovčarstvu u Evropi.

krave Foto: Unsplash

Napominje da stočari imaju problem sa visokom cenom soje i kukuruza i da će Srbija imati velike izazove u stočarstvu zbog visokih troškova proizvodnje i to ne toliko, kako je rekao, u uzgoju svinja već u proizvodnji mleka.

Ministar je rekao i da je cena šljive ove godine veoma dobra, pošto je druga klasa oko 32 dinara po kilogramu, dok prva ide od 65 do 70 dinara. Kako je naveo, hrana će posle korone sve više biti u fokusu i beležiće rast u narednim godinama.

Ministar se dotakao i priče o PKB-u i rekao: "Ulaganja u PKB su do sada bila 75 miliona evra i možemo da računamo na dobru budućnost ovog poljoprivrednog kombinata".

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lukas

    27. jul 2021 | 14:27

    Do sada nisu znali da i loš put utiče na klasu paradajza, a ipak su ga proizvodili? Meni se čini da je problem u uvozničkom lobiju, nakupcima, preprodavcima, a najviše neorganizovanost i nedostatak zadruga, otkupnih stanica i hladnjača.

  • Ljiljana

    27. jul 2021 | 16:05

    Da li znate da je tih godina 70ih i 80ih bilo otkupnih stanica u svakom mestu i zadruga koje su otkupljivale sve poljoprivredne viškove.

  • Perke

    28. jul 2021 | 07:44

    Nedim pokušao da objasni ljudima da je Tito umro pre 40 godina i da komunizam više ne postoji... Valjda je sad nešto jasnije, krajnje realno čovek priča..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>