• 1

"Afrička kuga svinja nije šala, a neki uzgajivači je olako shvataju. Moramo da branimo ove krajeve"

U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

  • 1
svinje

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, rekao je da će država po svaku cenu gledati da odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke - od afričke kuge svinja.

Dodaje da su to glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

- Što se afričke kuge svinja tiče, sve je očekivano. Ni Nemačka ne može da se izbori sa afričkom kugom svinja. To je bolest od koje nema leka, ljudi nisu u opasnosti, ali jeste fond svinja - rekao je.

Kako je naveo, u Srbiji je ovoj bolesti naročito izložen granični prostor ka Bugarskoj i Rumuniji.

- U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima u centralnoj Srbiji. Naše glavne proizvođačke tačke za svinje su Mačva, Srem i Južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo te prostore - kaže ministar.

Ocenjuje i da "ne može da razume uzgajivače svinja iz Istočne Srbije koji svinje, upkos upozorenjima, puštaju u šumu, a ne prestaju ni sa praksom mešanja domaćih i divljih svinja".

- Tako postajemo uvoznici afričke kuge svinja. Moramo da promenimo svest o ovoj bolesti koja uopšte nije za igranje - rekao je Nedimović.

Video: Porasla cena svinja na 160 do 165 dinara bez PDV-a: Uzgajivači kažu sad smo na pozitivnoj nuli

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JAja

    28. jul 2021 | 11:14

    Po zvaničnim podacima najviše svinja ima zapadno-bački okrug

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>