• 3

Kačket, polivanje vodom i pauze: Kako izgleda branje malina na 40 stepeni? Zarada 45.000 dinara

I pored korektne cene za berače, vlasnici kažu imaju problem sa pronalaženjem radnika, pa su i sami zasukli rukave i priključili se beračima

  • 3
Arilje maline malinjak

Foto: RINA.rs

Berba malina je poslednjih nekoliko godina najtraženiji posao. Velika je ponuda, kao i potražnja, a dnevnica za berače je ove godine, kako sami kažu, zadovoljavajuća.

Iznosi 300 dinara po satu, jedino što beračima smeta jesu visoke temperature. Kako je biti skoro po ceo dan u malinjacima, to samo oni znaju. Temperatura u hladu dostiže i do 38 stepeni, a na suncu ide i preko 40 stepeni.

- Ne radim nigde i imam dvoje dece. Imam ćerku studenta u Nišu i novac koji zaradim dobro mi dođe za njeno školovanje. Inače, nije teško, ustvari, navikne se čovek i na ovu vrelinu. Upekne sunce, ali se polivamo vodom, imamo česte pauze i tako prođe dan - priča Goca za Niški portal i dodaje:

"Počinjemo ujutru oko pola 6 ili 6 sati, oko 9, pola 10 je doručak, u podne pravimo pauzu za kafu, a posle nastavljamo rad do 19 časova".

Dodaje da branje malina nije teško i da su berači ove godine zadovoljni cenom, te da za dan zarade 3.000 dinara, pa se tako za 15 dana branja malina može zaraditi čak 45.000 dinara.

- Dobra je dnevnica. Vrućina se nekako podnosi, jeste da sunce upekne u glavu, ovih dana je preko 40 stepeni, ali kačket na glavu i flašu sa vodom sa sobom i lakše se prebrodi. Pocrnela sam, pa svi kad me sretnu misle da sam bila na moru. Dobre su gazde i ekipa berača, a to je veoma bitno - poručuje Goca dok vredno bere naše "crveno zlato".

I pored korektne cene za berače, vlasnici kažu imaju problem sa pronalaženjem radnika, pa su i sami zasukli rukave i priključili se beračima.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doo

    28. jul 2021 | 15:31

    Čak 45000 din, idi begaj. Za 30 dana prženja po najvećem suncu , 10 sati dnevno zaradiš pare koje prosečan muljator, krimos i politikos ostave na ručku. Na šta se sveo ovaj svet.

  • Ivana

    28. jul 2021 | 17:27

    Zarada za branje malina je sledeca; za 1kg ubranih malina placa se 70 din.,tako da je zarada mnogo manja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>