• 0

Džinovski krompiri i ove godine rađaju u Topoli: Tri ploda teža od dva kilograma

"Narod i voli kada kupuje da ima i jednih i drugih. Pojedine krtole su preko 700 grama"

  • 0
krompir, topola, rina Foto: RINA

Iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom, proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća a ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji. Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.

- Prošle i ove godine smo zasejali krompir, na površini od oko 20 ari, sorte arizona i rivijera. Nismo hteli veću površinu jer smo strepeli kako će roditi i kakva će cena biti. Međutim, krompir se obzirom na sušu izborio dobro, zadovoljni smo prinosom a i cenom koja je 30 dinara za kilogram. To je za krompir solidna cena imamo obezbeđeno i tržište, tako da ćemo možda sledeće godine zasejati i veću površinu - kaže za RINU Slađan Đorđević iz Gornje Trnave.

Solidan prinos krompira na ovom imanju prati i dobra krupnoća plodova. Tako će kupci koji budu konzumirali krompir iz Gornje Trnave za kilogram ovog povrća možda dobiti samo jedan krompir.

krompir, topola, rina Foto: RINA

- Izašla je dobra krupnoća, tri krompira su izmerila dva kilograma i 200 grama. Ima i krupnijih i sitnijih, narod i voli kada kupuje da ima i jednih i drugih. Pojedine krtole su preko 700 grama, ima i većih, tako da kada mi traže kilogram krompira može da se desi da to bude samo jedan plod - rekao je Đorđević.

Sorta arizona daje krupne plodove i nije zahtevna biljka za proizvodnju. Veoma je adaptibilna sorta za različite klimate i tipove zemljišta. Prilično otporna na viroze pa je stoga veoma čest izbor onih koji se bave povrtarskom proizvodnjom. Uzgoj ranih sorti pokazao se kao profitabilniji jer je potražnja dobra, a cena solidna.

Video: Nikako ne bacajte krompir: Možda i vi od njega napravite Rubikovu kocku

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>