• 1

Boranija postala pravi luksuz, skuplja od mesa: Kakve cene povrća vas čekaju ako idete ka Hrvatskoj?

Boranija, ističu tamošnji poljoprivrednici, tu cenu ima u proleće, ne u leto i jesen

  • 1
boranija

Foto: Pixabay

Jak vetar, koji je zahvatio delove Hrvatske uništio je plastenike. Time je zbog dugotrajne suše, brojnih štetočina, preslabih sredstava za zaštitu od njih, nedostatka određenih vrsta povrća rast cena na tržištu postao još izraženiji, piše Glas Slavonije.

Uništeni su zasadi pod paradajzom, paprikom i drugim povrćem, svedoče tamošnji poljoprivrednici.

Kako navode, nevreme im je iskidalo "lajsne” plastenika i bacao i crepove sa starih krovova po selu, rušio stara stabla, a izvalio je i jedan dalekovod.

Pojedini nisu letos imali problema s dugotrajnom sušom jer svoje povrtarske površine navodnjavaju, međutim, imaju problem s tlom i štetočinama, a EU normama propisani insekticidi sve su slabiji u borbi protiv njih.

Mahune jede insekat, a sredstva ga više ne mogu uništiti jer su preslaba, gotovo je sve od zaštite zabranjeno, a kazne visoke, pričaju oni.

Deo malih proizvođača povrća žali se da im mahunarke ove godine uopšte nisu rodile, pa je ta povrćka ovog leta prava cenovna kraljica – kilogram boranije, kaže Škorvaga, košta 30 kuna, čime je sada skuplja od kilograma piletine, pileća prsa mogu se naći za 25, batak i karabatak za 20 kuna i tako dalje.

Boranija, ističu tamošnji poljoprivrednici, tu cenu ima u proleće, ne u leto i jesen.

Generalno, povrće se dosta visoko drži: Paradajz i paprika su osam kuna, što je za ovo vreme solidna cena. Umesto četiri, krompir je pet-šest kuna, što je visoka cena za to povrće. Kilogram malih krastavaca bio je inače osam – deset, sada je 15 kuna. Žale se i na to da krastavci nemogu da se prskaju, nema ni radne snage, a i cene hemijskih sredstava idu znatno gore.

Došlo je vreme da povrće, pojedine vrste, mogu priuštiti samo oni imućniji, da ono nije za siromašniji potrošački džep - kaže jedan od poljoprivrednika.

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćomi

    4. avgust 2021 | 16:17

    Zato što je izvozimo u tu ... i mi je plaćamo papreno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>