• 1

Na Pčelarskom sajmu u Vranju nikad više izlagača: Posetioci stižu iz čitavog regiona

Za prethodne četiri godine ovaj sajam je postao tradicionalan i prepoznatljiv na mapi ne samo poljoprivrednih sajmova već i turističkoj mapi Grada Vranja

  • 1
Pčelarski i sajam lekovitog bilja

Printskrin: vranje.org.rs

Potpredsednik vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je danas u Vranju četvrti Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i drugi Sajam lekovitog i začinskog bilja.

- Danas su u Vranju svi koji su pčelari. Sećam se pre četiri godine kada smo prvi put ovde bili, to su bili stidljivi koraci - da li će to uspeti, da li neće. Hvala bogu, tad je uspeo u Vranju ovaj pčelarski sajam i evo već ovaj četvrti put mogu da kažem da vas u ovome niko ne može da zaustavi - rekao je Nedimović.

On je naveo da su se pčelarima priključili i ljudi koji se bave lekovitim biljem i da je ta sinergija neophodna ne samo za pojedinačne poslove, nego uopšte za Srbiju.

- Potpuno neosnovano pčelarstvo je bilo dugo godina u zapećku, smatrali su ga kao neku aktivnost uz put, kao neki hobi. Realno, radi se o jednom ozbiljnom poslu, o ozbiljnom biznisu, sa ozbiljnim ljudima. Mogu sad slobodno da kažem, posle svih ovih godina koliko vodim Ministarstvo poljoprivrede, ovo je jedna od najozbiljnijih organizacija koja egzistira na prostoru Srbije - istakao je Nedimović.

Govoreći o tome kolika je njihova ozbiljnost, on je kazao da sada "neki novi igrači" u Srbiji u različitim proižvodnjama žele da urade isto što su uradili pčelari.

- A to su proizvođači paradajza u Leskovcu, oni sad hoće da imaju svoj pogon, da pakuju svoju robu, prodaju je, kako ne bi zavisili od nekih drugih faktora. Isto to sad hoće i proizvođači mleka - dodao je Nedimović.

On je zamolio ljude iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) da budu dobri učitelji, kao što su i ovo dobro odradili sa Gradom Vranje i naglasio da će imati uvek podršku od države.

- Ovo sad što će se dešavati narednih šest meseci u Dubaiju, mi nismo ni svesni koliko je to veliko. Naš med za ceo svet! - poručio je ministar poljoprivrede i dodao da će se u Srbiji potruditi da "iseku" sve falsifikatore kako bi sprečili egzistenciju falš meda na našim policama i samim tim povehati cenu našeg domaćeg meda.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ovogodišnji sajam definitivno najbolje organizovan i sa najvećim brojem izlagača i najvećim brojem posetilaca koji su došli iz čitavog regiona, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Grčke, Turske, Bugarske, Republike Srpske, Hrvatske.

Za prethodne četiri godine ovaj sajam je postao tradicionalan i prepoznatljiv na mapi ne samo poljoprivrednih sajmova već i turističkoj mapi Grada Vranja, naveo je on. Zahvalio je ministru Nedimoviću i Vladi Srbije na celokupnoj pomoći od 2017. godine za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Vranja i svima koji danas učestvuju na ovom sajmu.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je da su pčelari 2012. godine od države dobijali nula evra, a da danas dobijaju između sedam i osam miliona evra.

- Kada se ovih dana objavi još jedan pravilnik, koji treba zajedno sa Svetskom bankom da podrži i pčelarstvo sa 50 posto podrške države, svega 10 posto učesća pčelara i 40 posto kroz kredit, tek će onda ta suma značajno narasti i to najbolje govori koliko nam je država pomogla u prethodnom periodu, ali, naravno i mi smo se potrudili da svojski radimo. Klimatske prilike nam ne idu uvek na ruku, šta da radimo, ali borimo se svim silama da dođemo do meda - istakao je on.

- Posrebno mi je drago što konačno imamo pravu podršku države, počev od ministra Nedimovića, tu je naravno i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je sve ovo prepoznala i evo uz njenu podršku i podršku ministra imamo nastup na čuvenoj svetskoj izložbi u Dubajiu koji nam je država subvencionisala, koja kreće ovih dana i trajaće šest meseci - dodao je Živadinović.

Predsednik udruženja za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov" Sokobanja Nebojša Stanojević rekao je da mu je veoma drago što je Živadinović video smisao u povezivanju onih koji rade lekovito bilje i pčelara i da se zajednički udruže i rade na tome da se i pored pčelinjaka zasadi što više tog medonosnog bilja, koje mogu da upotrebe i pčele i da kasnije oni upotrebe za svoje čajeve.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    11. septembar 2021 | 17:02

    A jel bio naš najpoznatiji pčelar? Onaj iz Kupinova.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>