• 2
 ≫ 

Novi trend na farmama: Postoji neobičan program za telad, kako bi se smanjilo zagađenje

 ≫ 

U ispitivanju od 16 životinja, istraživači su nagradili hranom one koje su bile "uspešne"

  • 2
krava, krave

Foto: Pixabay

Program "obuke za toalet" (eng. toilet-training program), osmišljen da pomogne u tretiranju kravljeg urina na održiviji način, mogao bi pomoći u smanjenju uticaja toksičnih supstanci koje otpad stvara i reflektuje na životnu sredinu.

Dok se rasprava o klimatskim efektima u industriji mesa i mleka u velikoj meri fokusirala na emisije metana koje dolaze od mladunčeta krave, kravlji urin je još jedno područje koje zabrinjava, prema stavu naučnika sa Univerziteta u Oklandu i Instituta za domaće životinje iz Nemačke, "Leibniz Institute for Farm Animal Biology".

Upravo taj institut je osmislio novi program.

Kravlji urin ima visoku koncentraciju nitrata, supstance koja, raspadajući se u kontaktu sa zemljom, dovodi do zagađenja zemljišta i zagađenja obližnjih plovnih puteva ako se njom ne upravlja pravilno. Takođe, proizvodi azotni oksid, gas staklene bašte 300 puta jači od ugljen-dioksida.

U kombinaciji sa izmetom, smeša stvara amonijak, još jedan gas oštrog, karakterističnog mirisa koji doprinosi toksičnim emisijama.

Prema rečima naučnika, program ove "obuke" za telad nije sličan načinu na koji se mala deca uče da vrše nuždu u noši.

U ispitivanju od 16 krava, istraživači su nagradili hranom one koje su "uspešno" mokrile u određenom toaletu, zvanom "MooLoo". Međutim, ako bi to učinile pre vremena, bile bi poprskane hladnom vodom. Uvođenje ove prakse, navodi Blumberg, pomoglo bi smanjenju štetne mrlje urina na pašnjacima i u štalama.

- Ako bismo prikupili 10% ili 20% mokrenja, to bi bilo dovoljno da se značajno smanje emisije štetnih gasova i da se ispere nitrat - rekao je Daglas Elife, profesor psihologije na Univerzitetu u Oklandu, koji je pomogao u osmišljavanju programa.

Aleksandrovac, krava, telad

Foto: Nezavisne Narodne Novine Rasinskog okruga

On kaže da postoji dokaz da ovaj koncept funkcioniše, tj. da se krave mogu dresirati i lako obučiti. Nakon 15 dana treninga, 75% teladi naučilo je kompletan "skup veština", kroz 20 do 25 mokrenja. "To je brže nego što je prosečnom detetu potrebno da stekne naviku da mokri u nošu", rekli su naučnici u izveštaju koji je objavljen u naučnom časopisu "Cell Biology".

Istraživači kažu da je novozelandska mlečna industrija već pokazala interesovanje za "MooLoo", jer se poljoprivrednici u zemlji pripremaju za ovu šemu, koja bi trebalo da stupi na snagu u čitavom poljoprivrednom sektoru 2025. godine.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>