• 0

Od 5 top izvoznih proizvoda, četiri su hrana: Šta Srbija najviše prodaje svetu

Kukuruz je sada rešio da brani svoju titulu pa je povratio svoj tron

  • 0
Kukuruz, maline, ulje jestivo i jabuke

Foto: Pixabay, Shutterstock

Godinama uz izvoz Srbije lepila se malina kao roba koju najviše izvozimo. Tu je bio i kukuruz, a onda se nametnuo IT. Međutim, kukuruz je sada rešio da brani svoju titulu pa je povratio svoj tron.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-jul ove godine iznosila je oko 27,48 milijardi evra, što je porast od 24,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Zanimljivo je da najbolje trgujemo u oblasti hrane.

Tako, od pet top izvoznih proizvoda iz naše zemlje, četiri su bila iz oblasti prehrambene industrije.

Podaci dalje govore da je izvezeno robe u vrednosti oko 11,93 milijarde evra, što je rast od 28 odsto, dok je uvoz robe povećan 22,3 odsto, na 15,55 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,7 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,3 odsto. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,9 odsto ukupne razmene.

Kada pogledamo po kategorijama, Srbija je u junu izvezla kukuruza u vrednosti od čak 48,5 miliona dolara. Ovo je ujedno proizvod koji je u šestom mesecu ove godine doneo najviše novca od izvoza.

Drugo mesto na listi zauzelo je sveže voće, koje smo izvezli u vrednosti od 33,6 miliona dolara. Na trećoj pozciji se ipak nije našao prehrambeni proizvod već  lekovi za maloprodaju. Oni su izvezeni u vrednosti od 31,3 miliona dolara.

Izvoz,

Foto: RZS

Već na četvrtom mestu ponovo se našla hrana, i to "crveno zlato",  sa 23,5 miliona dolara. Cena maline je ove godine dostizala cifre iznad 400 dinara.  Peto mesto u junu ove godine zauzelo je rafinisano ulje za ishranu, kojeg smo izvezli u vrednosti od 16,8 miliona dolara.

Izvoz ostalih proizvoda bio je u vrednosti manjoj od milion dolara.

Tako je izvoz bele čokolade, bombone i sličnog u junu vredeo 0,8 miliona dolara, rezanaca šećerne repe i otpadaka šećerne trske 0,6 miliona, a suve paprike, kao i voćnih sadnica (kalemljenih i nekalemljenih) 0,3 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Mađarska, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Turska. Zemlje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini su drugi po važnosti partner Srbije sa kojima je suficit u razmeni iznosio 1,19 milijardi evra.

Video: Festival “Ukusi Vojvodine” okupio male proizvođače hrane, vina i meda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>