• 0

Povećanje premije za mleko 40 odsto: Sa sedam na 10 dinara po litru

Svako ko ima barem tri krave može da ispuni uslove za dobijanje premije

  • 0
kaša s mlekom

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, izjavio je da je cena mleka u krizi, da se mora učiniti iskorak i da je zato Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa 7 na 10 dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto.

On je za RTS ocenio da svako ko ima barem tri krave može da ispuni uslove, bez ikakvih problema, i da je samo potrebno da predaje mleko mlekarima kako bi mogao da dobije premiju. Kazao je i da uvoza mesa nema mesecima.

- Šta mislite, da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara - rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU 140, 150 dinara.

Dodao je da berba kukuruza još nije gotova i "da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati 20 do 23 odsto manje kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i više od toga".

- Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine, sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i zaradiće dosta ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca - istakao je ministar i dalje naveo da je cena pšenice viša 50, 60 odsto.

Kukuruz je, kaže, prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi, a da je sada 25, 26; suncokret je bio 35 dinara, a sad se prodaje između 53 i 57 dinara.

Nedimović je ukazao da su cene hrane, prema izveštaju Svetske organizacije za hranu, skočile 14 odsto u čitavom svetu, kao posledica kovida. Istakao je da je Srbija agrarna zemlja, koja proizvodi hranu i da raste izvoz.

Govoreći o perspektivi cene mesa, Nedimović je naveo primer cene bikova, koje je bila u krizi zbog epidemije, pa je država intervenisala da bude spasen ceo sektor tovnog govedarstva. "Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike", istakao je Nedimović.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>