• 0

Poljoprivreda na prvom mestu: Kako napraviti strategiju i otkud 44.000 stranaca na našim njivama?

"Čeka nas konkurs Svetske banke za stočare i ratare, a posle toga poziv u vezi ruralnog razvoja", najavio je ministar

  • 0
njiva

Foto: Unsplash

O značaju saradnje, finansiranja i promocije poljoprivrede u okviru 88. Sajma poljoprivrede diskutovano je kroz panel "Poljoprivreda na prvom mestu", a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je budžet za podsticaj narastao dva puta u poslednjih sedam do osam godina.

Govoreći o obrtnim sredstvima i nabavci mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne" i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „u petoj brzini".

"Ono što nas čeka je i konkurs Svetske banke za stočare i ratare, čeka nas poziv vezan za ruralni razvoj. To su neke stvari koje upotpunjuju čitavu sliku u ovoj 2021. godini vezano za finansijsku podršku poljoprivrednicima koja je iz godine u godinu sve veća", rekao je ministar.

Nedimović je kazao da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u „minusu", odnosno da će biti ostvaren rod na nivou višegodišnjeg. Prema njegovim rečima, prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio, saopštili su organizatori.

Kontrole za isplaćen novac - pola se trošilo nenamenski

 

Nedimović je ovom prilikom rekao da su ove godine počele ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44.000 ljudi, a sve više na našim poljima angažovani su radnici iz inostranstva.

Učesnici panela su se složili da je potrebno unaprediti saradnju svih relevantnih subjekata u poljoprivredi i napraviti širu strategiju razvoja poljoprivrede.

Sinergijom resornog ministarstva, poslovnih banaka, prerađivača i proizvođača može se doći do novih strategija u razvoju poljoprivrede, istaknuto je tokom diskusije.

- Članice NLB Grupe NLB Banka i Кomercijalna banka ove godine su četvrti put zaredom tržišni lideri u realizaciji kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U 2021. najveći deo odobren je za investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i finansiranje obrtnih sredstava, repromaterijala i stočne hrane - istakao je Dejan Janjatović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Кomercijalne banke.

Opcija koju poljoprivredni proizvođači najviše biraju su subvencije države, koje realizuju putem poljoprivrednih kredita kod banaka.

On dodaje da su programi tu da poljoprivrednicima daju opcije, a oni su ti koji će na kraju odlučiti šta je je za njihovu proizvodnju najbolje i na koji način će se to finansirati.

Video: Prelepe su, piju čaj, gazda o njima brine kao Bog i na tome zarađuje: Koze iz visokog društva

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>