• 0
 ≫ 

Jedna junica mu je šampion, druga je treća pratilja, a on kaže: Lepo je, ali od pehara se ne živi

 ≫ 

Mleko je suviše jeftino da bismo ostvarili zaradu, poručuju proizvođači mleka

  • 0

Proizvođači mleka su od države dobili povećanje premije za mleko, ali tri dinara više na dosadašnji iznos premije, po njihovom mišljenju, neće zaustaviti smanjenje broja krava i proizvodnju mleka.

Veroljub Ilić, domaćin iz Klenja kod Bogatića, koji se na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu okitio šampionskim priznanjima za svoje junice simentalke, razočaran je stanjem u stočarstvu. Sa žaljenjem priča da ne planira proširenje proizvodnje mleka i da je izvesnije da će na farmi zadržati 27 krava, koliko sada ima ili čak nerado smanjiti broj muzara.

- Na sajmu je gazdinstvo nagrađeno za kolekciju junica, jedna je ponela titulu treće pratilje, a jedna je šampionka, ali šta sve to vredi. Ostaju samo zadovoljstvo zbog nagrada i lepa uspomena, ali od pehara se ne živi - kaže Ilić na čijem gazdinstvu radi i sin Ivan koji se više posvetio ovčarstvu.

Proizvodnja mleka se u ovom trenutku ne isplati, a povećanje premije nije dovoljan podsticaj, smatra Ilić. Kao velikom proizvođaču mlekara litar mleka sa njegove farme otkupljuje po 37 dinara, što sa premijom dostiže 47 dinara. Kada sve troškove stavi na papir, ne računajući svakodnevni rad na farmi, zaradu bi mogao da očekuje kada bi litar mleka koštao između 55 i 60 dinara.

- Iako sada nema zarade, borićemo se, pa dokle izdržimo. Dok se cena mleka ne menja, stočna hrana je poskupela između 80 i 100 posto i odmah je jasno da nema računice bez povećanja otkupne cene mleka. Gde pronaći računicu kada je suncokretova sačma poskupela sa 35 na 60 dinara, sojina sa 60 na 110, kukuruz sa 15 na 28, seno sa 14 na 25, a gotova hrana koju koristimo na farmi sa 26 na 38 dinara - pita se Ilić.

Farmeri sa većim brojem krava ostvaruju veću otkupnu cenu, a sitni proizvođači za litru mleka dobijaju maksimalno 30 dinara, a pojedini ne mogu da računaju na premiju, pa su u još težoj situaciji.

- Litar mleka je nekada bio 35 dinara, a kako podignu premiju oni obore cenu, što nikako ne može da bude dobro. Kada bi cenu podigli bar koliko je poskupela stočna hrana, pa da imamo neku računicu - smatra Radovan Mašić iz Dublja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>