• 13

Nepovoljna godina za ratare: Vrućine dokrajčile useve, preti poskupljenje mesa

Svakodnevno se u mačvanskim selima mogu videti brojni kupci, uglavnom veliki farmeri koji traže kukuruz i plaćaju nekoliko dinara skuplje

  • 13
Mačva kukuruz žetva

Foto: Dragan Grujić

Zbog velike suše, prinosi kukuruza u Mačvi su, u proseku, prepolovljeni. Umesto vagona žutog zlata po hektaru, koliko su želi lane, ratari su zadovoljni kada prinos dobaci 5 tona.

Na velikom broju njiva, naročito gde nije primenjena agrotehnika, prinosi su još manji i dostižu jedva tri tone po hektaru. Poljoprivredni stručnjaci ocenjuju da ni potpuno primenjene agrotehničke mere nisu mogle da nadomeste nedovoljno padavina u vreme vegetacije, a velike vrućine su dokrajčile useve i obrale ih pre vremena.

Izuzetno nepovoljna godina za ratare, zbog čega bi po mišljenju pojedinih mogla da se proglasi elementarom nepogodom, odrazila se već sada na tržište stočne hrane, a neminovno je i poskupljenje mesa.

Proizvođači su već poskupeli gotovu stočnu hranu, a ratari se i pored visokih otkupnih cena odlučuju da sačuvaju što više pšenice, soje i kukuruza za sopstvene potrebe.

- Zimus će hrana za stoku vredeti pravo bogatstvo. Upravo zbog toga neću prodavati kukuruz i opet je pitanje da li ću imati dovoljno do naredne berbe ili bar dok ne stigne ječam koji ću ove jeseni posejati. Cene su već sada, iako žetva i berba još traju, visoke i sigurno će i dalje da rastu - smatra Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.

Zbog toga je ovaj vredni domaćin, koji na svojim njivama obezbeđuje najveće količine hrane za stoku, prodao samo 7 tona suncokreta koliko je dobio sa 2 hektara, a u ambarima i čardacima čuva pšenicu i kukuruz. Prodao je manju količinu sena zbog čega se, kaže, pokajao kada je video da je i cena sena od lucerke porasla na 28 dinara.

Paralelno sa zvaničnim tržištem poljoprivrednih proizvoda, na kojem otkupljivači kukuruz plaćaju 27 dinara, suncokret 55, a kilogram pšenice lagerovane posle ovogodišnje žetve 25 dinara, na "crnom" tržištu je najveća jagma za kukuruzom, koji je već dostigao cenu od 30 dinara za kilogram.

Svakodnevno se u mačvanskim selima mogu videti brojni kupci, uglavnom veliki farmeri koji traže kukuruz iplaćaju nekoliko dinara skuplje. Osim kukuruza interesuje ih i pšenica koju plaćaju 28 dinara, pa se na osnovu toga zaključuje da će naredne zime i njome hraniti stoku.

Počele su da rastu i otkupne cene stoke, što će neminovno dovesti do promene cenovnika svežeg mesa.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanjamr

    28. septembar 2021 | 17:11

    Kada li je njima povoljna godina? Svake godine kad prođe sezona slušamo isto, ili je suša ili je kiša i uvek nepovoljno. Poštujem njihov rad ali preteruju.

  • Dragan

    28. septembar 2021 | 17:09

    Nece njima nista biti.To naviklo da kuka,cim se rodi.Kad im je najbolja godina kukaju,kad je losa isto tako.Rodilo im je toliko da prezive.

  • Meso

    28. septembar 2021 | 17:03

    Odavno se kupuje na grame, nek poskupi nije strašno🙄

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>