• 0
 ≫ 

Raste kvantitet i kvalitet proizvodnje jagodičastog voća u Srbiji: Skok 30 odsto

 ≫ 

Došlo je i do ekspanzije borovnice

  • 0
borovnice

Foto: Freepik

Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje, izjavio je na otvaranju foruma o ovoj vrsti voćarske proizvodnje državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

"Tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 318 miliona evra, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije. Za prvih devet meseci ove godine izvoz jagodastog voća je 30 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Stanojević na početku "Berry busineš foruma" koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva, USAID-a i Ambasade Holandije održava na Beogradskom sajmu.

Stanojević je dodao da pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina je došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara.

"Za podsticaje podizanja zasada Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovojljno za 150 hektara novih zasada", istakao je Stanojević.

Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizvane berbe tamo gde je to potrebno.

"Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade certifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta", najavio je Stanojević.

Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentrnu poljoprovredu Svetske banke.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan GFric podsetila je da ta organizacija Vlade SAD-a pdržava proizvodnju voća i povrća u Srbiji kako bi postala što konkurentnija.

"Sarađujemo sa proizvođačima i prerađivačima da povećaju izvoz i zaradu. Ovde ćemo razgovarati sa proizvođačima bobičastog voća da čuju o novim tehnologijama i trendovima, novim mogućnostima za investiranje. Ovaj projaket se uklapa u jedna od cilejva rada USAID-a u Srbiji, a to je stvaranje novih radnih mesta i što bržeg ekonomskog razvoja, naročito u seoskim područjima", istakla je Fricova.

Ambasador Holandije Jost Reintjes izjavio je kako njegova vlada smatra da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi, naročito u proizvodnji bobičastog voća, koje je vrlo visokog kvaliteta i može se naći i u holandskim prodavnicama.

"Holandija kao vrlo razvijena poljoprivredna zemlja, drugi izvoznik u svetu iza SAD-a, može da ponudi pomoć. Zato su tu naši instituti, univerziteti, Vlada i sto je najvažnije komapnije", rekao je ambasador Reintjes.

Forumu, osim stranih i domaćih stručnjaka prisustvuje 120 proizvođača jagodastog voća iz čitave Srbije.

Na nekoliko panela koji će biti održani biće reči o kvalitetu sadnog materijala u Srbiji i holandskimiskustvima, finasniranju poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i o uticaju klimatskih promena na ovu vrstu voćarske proizvodnje.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>