• 8
 ≫ 

Klanice uskoro gube smisao? Kravlje meso iz epruvete pravo iz laboratorije do tanjira

 ≫ 

Japanski naučnici iz univerziteta u Osaki su uspeli da u laboratoriji naprave jestivu repliku identičnu kravljem mesu. Da li je ovo budućnost tržišta?

  • 8

Da li ćemo ubuduće jesti meso iz epruvete? Sudeći po rezultatima japanskih laboranata, sve smo bliži tom momentu.

Članovi ekipe sa univerziteta u Osaki su uspeli da proizvedu strukturu najsličniju kravljem mesu. Uzimali su uzorke mišićnih vlakana, masti i krvnih sudova, te su se potrudili da sve te tri kompomente objedine u strukturu identičnu mesu autohotone japanske vrste govečeta.

Delikatesi od japanskih krava su izuzetno skupi u mnogim gala restoranima širom sveta. Kilogram ovakvog mesa košta može dostići cenu od čak 260 eura.

Cilj poduhvata naučnika jeste sprečavanje ubijanja cele životinje zarad nekoliko grama mesa u tanjiru, kao i smanjenje potrošnje ugljen dioksida.

Kako je izgledao proces pravljenja kravljeg mesa u laboratoriji, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf.rs)

Video: Vila Meljak ili Menhetn: Čist luksuz u predgrađu Beograda, cena prava sitnica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    10. oktobar 2021 | 12:57

    Navali narode. Buduca hrana za siromasne. Samo prvo ce da zabrane ljudima da imaju svoju stoku, da bilo sta uzgajaju itd

  • Bg

    10. oktobar 2021 | 16:21

    To samo znaci da ce pravo meso biti mnogo skuplje i klanice ce tek onda praviti pare. Pogrešili ste naslov...

  • To sve znaci

    10. oktobar 2021 | 14:53

    Da nije teorija zavere nego ziva istina. Ajmo marode da jedem plastiku iz laboratorije!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>