• 0

"Više vina, znači manje bensedina": Srpska Toskana na brdima Oplenca, ovde raste najukusnije grožđe

Grožđe rađa na osunčanim brežuljcima Oplenca i to vinima ovog kraja daje posebnu notu

  • 0
Oplenačka berba, Topola, Lipovac

Foto: Rina.rs

U selima u okolini Topole svaka kuća poseduje bar jedan mali vinograd. Uzgajanje grožđa i pravljenje vina ovde je tradicija i prenosi se sa kolena na koleno, pa se sa razlogom ovaj kraj naziva još i srpska Toskana.

Generacije su odrastale među vinovim lozama i od malih nogu stasavale u spremne majstore. Jesen se ovde od pamtiveka prvo provodi u berbi, a zatim i u pravljenju vina.

- Naš vinograd se prostire na oko 50 ari i bude oko dve tone grožđa, to su vinske sorte, vranac, hambur, smederevka - kaže za RINU Zlatimir Tanasijević.

- Naše vino je specifično jer pravimo kupažu sa svim tim sortama, tako je moj deda radio i tako volim i ja. Vino ne bude previše jako, utoli žeđ i prija, a malo zagreje dušu. Za domaćinstvo na selu se od davnina smatra da mora imati rakije, masti i vina i mi to poštujemo - objašnjava Zlatimir.

Kad je berba i muljanje rade svi članovi porodice, dok je pretakanje i flaširanje njegov deo posla. Iako nemaju registrovanu proizvodnju vina, imaju sigurnu prodaju i to Tanasijevićima mnogo znači.

- Bilo je godina kada je solidan prihod od prodaje voća i to je najednostavnija i najbrža zarada, obereš, naplatiš i onda se pripremaš za sledeću godinu, imaš zaradu da preživiš zimu i uložiš u prolećne radove. Međutim, godinama je voće problematičnije prodati, pa smo se odlučili za preradu u rakiju i vino, supruga pravi likere, džemove, slatka. Kad imam deset tona rakije u mom podrumu ja smem da uzmem i kredit na proleće, a ovako ne bi smeo da se zadužim jer ne bih imao od čega da vratim - ističe domaćin.

Oplenački kraj sličan je Francuskoj, kad godina ima dosta sunca vina su kvalitetna, a to dokazuju brojna vrhunska vina baš iz ovih krajeva. Grožđe rađa na osunčanim brežuljcima Oplenca i to vinima ovog kraja daje posebnu notu.

- Rad u vinogradu za mene je posao u kome uživam, kad probam vino koje sam ja napravio i kad poslužim svoje prijatelje. Vino ima specifičan buke, ja ga cenim da je dobro kad ga probućkam po ustima i osetim na jeziku i nepcima da je lepo da mi prija, to su one naše stare sorte grožđa prokupac ili smederevka koje daju taj specifičan stari ukus - kaže Zlatimir.

U skladu sa trenutnom zdravstevnom situacijom ovaj vinogradar iz Topole poručuje da je bolje piti vino nego lekove.

- Više vina, znači manje bensedina. To vam je provereno. Jednu čašu dnevno preporučuju čak i doktori - zaključuje kroz osmeh Zlatimir.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>