• 0
 ≫ 

Šarena je prava rekorderka: Ova krmača ima više od 500 kg, oprasila je 28 prasića u danu

 ≫ 

U selu Pružatovac često i licitiraju, koliko će Draganova krmača sada oprasiti prasića

  • 0
Šarena, prase,

Foto: RINA

Nije tajna da se širom Srbije u oborima gaje tovljenici, koji se mesecima pripremaju za zimu. Najbolje svinje su one koje imaju više kilograma, pa samim tim i daće više mesa i masti. Međutim, u oboru Dragana Mosića iz sela Pružatovac kod Aranđelovca živi prava krmača rekorderka. Šarena ima čak preko 500 kila i šampion je i kad je u pitanju oprasivanje.

- Pripada staroj sorti jorkšir i kod nas je nekoliko godina. Ona nam je u domaćinstvo do sada donela veliki broj prasića. Dok druge orase oko 13 ili 14, ona je jednom na svet donela čak 28 mladića. Kad se tada prasila, satima smo bili oko nje, jer su prasići samo izlazili. Brojali smo ih i nismo se mogli čudom načuditi, da ih ima toliko - kaže Dragan za RINU.

Šarena je dokaz one narodne izreke da za dobru svinju nema loših splačina, tako da jede sve što stigne, ali ipak najviše preferira domaći koncentrat. Iz obora je ne puštaju, jer je ponovo pred prašenjem. U selu Pružatovac često i licitiraju, koliko će Draganova krmača sada oprasiti prasića.

- Termin joj je za deset dana, pa ćemo videti da li će oboriti rekord koji je sama postavila. Kod nas će biti sigurno još nekoliko godina, sve dok se bude prasila - kaže Dragan.

Kad dođe vreme da i Šarena poput ostalih prasica završi na klanju, nema sumnje da će količina mesa, kobasica i čvaraka u domaćinstvu Mosića biti na zavidnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>