• 0
 ≫ 

Važne vesti za poljoprivrednike: Uvode se eAgrar i avansna isplata IPARD subvencija u iznosu od 50%

 ≫ 

Navedene izmene predstavljaju samo deo započetih promena, kako bi se srpskim poljoprivrednicima obezbedio najjednostavniji i najbrži mogući pristup subvencijama

  • 0
Subvencije, poljoprivreda

Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje uvode veoma važne promene u sistemu subvencija.

Na prvom mestu, one će omogućiti uvođenje ranije najavljenog eAgrara. Uspostavljanjem tog portala, znatno će se ubrzati vreme obrade zahteva za subvencije, poboljšati upravljanje isplatama subvencija, ali će i samim poljoprivrednicima omogućiti da na svom pametnom telefonu ili računaru jednostavnim unošenjem identifikacionog broja u svakom trenutku provere u kojoj fazi obrade se nalazi njihov zahtev, bez odlaska na šalter ili pozivanja kol centra.

Poljoprivrednici će takođe moći da pristupe i svim drugim potrebnim podacima o svom gazdinstvu. Reč je o izuzetno značajnim promenama, kako pri podnošenju zahteva, tako i kasnije, pri isplati novca poljoprivrednicima.

Pored pomenute, važne izmene se odnose i na uvođenje avansne isplate IPARD subvencija u iznosu od čak 50% odobrene investicije. Na taj način će poljoprivrednici kojima se odobre subvencije iz IPARD fonda - unapred dobiti polovinu zahtevanog novca za investiciju, što će mnogim proizvođačima sada biti i odlučujući razlog za ulazak u investiranje i povlačenje sredstava iz IPARD fonda.

Podsetimo, po tom osnovu srpskim poljoprivrednicima je obezbeđeno 225 miliona evra, dok je u završnoj fazi izrade i nova, finansijski veća, linija podrške iz IPARD 3 programa. Navedene izmene predstavljaju samo deo započetih promena, kako bi se srpskim poljoprivrednicima obezbedio najjednostavniji i najbrži mogući pristup subvencijama i time srpska poljoprivredna proizvodnja dodatno uvećala.

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>