• 7

Ostajemo bez makarona i špageta? Proizvođači testenina u ogromnom problemu

Italijanskim proizvođačima nedotaje pšenice

  • 7
Špagete, testenina, pasta, italijanska kuhinja, kuvanje, taljatele

Foto: Pixabay

Ljubitelji italijanske testenine možda će morati da posegnu dublje u džep kako bi nabavili omiljenu namirnicu budući da proizvođači ne mogu da računaju na kanadsku pšenicu a žetva u Italiji bila je slaba. Kanada obično čini oko dve trećine globalne trgovine tom vrstom pšenice, a ove bi godine žetva zbog ekstremnih vrućina i suše trebalo da bude upola slabija nego 2020. godine.

Zbog slabe kanadske žetve cene durum pšenice već su porasle na najviši nivo za 13 godina, i tako podstakle strahovanja od velikog poskupljenja hrane u razdoblju oporavka privrede od covida 19.

Prepolovljena kanadska proizvodnja vremenski se poklopila i s padom svetskih zaliha durum pšenice na najniži nivo u poslednjih šest godina, delom i zato što su ljudi u vreme lockdowna gomilali zalihe testenine.

Italijanski proizvođači testenine obično podmiruju većinu potreba za durum pšenicom na domaćem tržištu, ali prognoza žetve nedavo je snižena pa će biti prisiljeni da izađu na vetrometinu međunarodnih tržišta.

Slabija žetva u Italiji

Očekivalo se da će žetva durum pšenice u Italiji ove godine premašiti nivo iz 2020, ali Evropska komisija snizila je procenu proizvodnje sa 4,3 na 3,7 miliona tona, pa su proizvođači testenine počeli da strhuju u prvoj polovini iduće godine.

Kupci su pronašli zamenu za kanadsku pšenicu pa se Australija ove sezone probila na drugo mesto lestvice dobavljača duruma u Evropskoj uniji, a Meksiko je veliku potražnju za uvozom podmirio pošiljkama iz Alžira.

Turska menja propise

 

Turska, veliki izvoznik testenine, odgovorila je pak na krizu propisom kojim je maksimalni udeo obične pšenice u testenini za izvoz podignut s 30 na 100 posto.

Smanjena potražnja iz Turske i iz severne Afrike biće glavni razlog 6-postotnog pada globalne potrošnje durum pšenice u proizvodnji hrane u sezoni 2021/2022, prognoziraju u Strategie Grainsu.

Barilla testenine

Foto: Shutterstock

Međunarodno veće za žitarice prognozira da će globalna potražnja za durum pšenicom pasti na najniži nivo za 19 godina, ali zalihe će do leta iduće godine pasti na najniži nivo za 14 godina, što bi značilo da će se ponuda gotovo izjednačiti s potražnjom pre iduće žetve.

Gde je kraj poskupljenjima?

 

Iako su neki proizvođači testenine značajno podigli cene, prebacujući deo troškova na krajnje potrošače, to verovatno neće u većoj meri uticati na potražnju u bogatim evropskim zemljama, gde je durum pšenica propisana sirovina za taj prehrambeni proizvod.

Domaćinstva će definitivno osetiti poskupljenje. Kompanija za analizu podataka Nielsen saopštila je da su cene jeftinih marki testenine u supermarketima u Francuskoj porasle gotovo za petinu u odnosu na prošlu godinu, a to je možda tek najava opsežnih poskupljenja koja su pred vratima.

Video: Specijalitet za oči u dušu: Taljatele od jestivog cveća

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    19. novembar 2021 | 12:28

    dobre su i nase domace,kao da smo odrasli na barilla testeninama.

  • Loki

    19. novembar 2021 | 14:27

    Uvod u poskupljenje ionako precenjenih i preskupih im testenina.

  • SRB

    19. novembar 2021 | 22:10

    Nase su odlicne a i cena je 5 x manja.. Kupujmo domace...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>