• 0

Potpisivanje za IPARD 3 do kraja decembra: 280 miliona evra za srpske poljoprivrednike

Biće moguće da se onom licu - kome se odbore IPARD sredstva - uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto

  • 0
Krompir poljoprivreda selo Gornji Branetići Foto: Rina.rs

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je danas da se do kraja decembra očekuje potpisivanje za program IPARD 3 (bespovratna sredstva za poljoprivredu), u iznosu od 280 miliona evra.

Najavio je to obrazlažući izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje imaju više ciljeva, a jedan od njih je uvođenje e-agrara. "Pošto se nalazimo u 21. veku i ušli smo u proceš digitalizacije, a korona nam je pokazala da mnoge stvari možemo mnogo brže da radimo, e-agrar nam omogućava da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će olakšati rad Upravi za agrarna plaćanja i Upravi za trezor, a korisnici mogu u svakom trenutku da se informišu o stanju svog zahteva, jer će svako imati svoj identifikacioni broj i svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će on biti na naplati.

- Ovim se postiže veća transprantnost. Mislim da ćemo znatno povećati poverenje u sistem isplate subvencija u Srbiji - naveo je Nedimović i istakao da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa.

- Ne samo IPARD-a 2, nego i IPARD-a 3, koji ugovaramo i koji će do kraja decembra biti potpisan. Novih 280 miliona evra evropskih para koje će ući u Srbiju za poljoprivrednike, za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objekata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastukture. To ćemo imati prvi put u IPARD-u 3 - rekao je Nedimović.

Kako kaže, sada će biti omogućeno da se onom licu - kome se odbore IPARD sredstva - uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto.

- Ovim postižemo dva efekta. Prvi je da ubrzavamo sistem investitranja i pomažemo poljorpivrednom proizvđaču da lakše uđe u IPARD, a drugi je da brže realizujemo sredstva - rekao je ministar poljoprivrede.

Video: Prelepe su, piju čaj, gazda o njima brine kao Bog i na tome zarađuje: Koze iz visokog društva

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>