• 1

"Srbija ima mnogo više hrane nego što joj je potrebno. Reagovaćemo ako dođe do rasta cena"

Ministar Nedimović je dalje istakao da se čeka kontrola EU, kada je reč o procesu izvoza piletine i svinjskog mesa u zemlje-članice

  • 1
Hrana u hotelima, gastronomija

Foto: Pixabay/congerdesign

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je danas da "naša zemlja neće imati problema sa hranom i da će država reagovati ako cene budu drastično skočile".

- Vlada Srbije, na osnovu Zakona o trgovini, ima alate kojima može da interveniše na tržištu, kao što je već intervenisala za hleb. Imamo još nekoliko ideja ukoliko bude došlo do drastičnih skokova cena - rekao je Nedimović i dodao da "na tržištu uvek mora da dođe do nekih pomeranja".

- Kao, na primer, gorivo. Prošle godine je bilo jeftinije za 50 dinara, ali onda niko nije ništa rekao. A kada skoči dizel na 180 dinara, svi pričaju o tome - kaže Nedimović. Prema njegovim rečima, "Srbija ima mnogo više hrane nego što joj je potrebno".

- Mi sa hranom nećemo imati problem, kao što nismo imali problem ni tokom marta i aprila prošle godine kada je bilo vanredno stanje, kada su brojne zemlje koje su imale novac, imale problema sa hranom. Za osnovne životne namirnice ćemo naći način kako da budu dostupne, ali i da im cena ne bude veća nego što je sada - napominje ministar.

Precizira da "imamo pšenice dva puta više nego što je potrebno za srpske potrebe s jedne strane, a da smo, sa druge strane, obavili setvu na 60.000 hektara više nego što je bilo prošle godine". Srpska poljoprivreda kreće na put potpune digitalizacije, kaže Nedimović, i dodaje da seljaci više neće "nosati papire" po raznim kancelarijama i državnim službama, kao i da će se do većine subvencija dolaziti mnogo jednostavnije, brže i transparentnije.

- E-agrar podrazumeva da će građani za većinu subvencija moći da se prijavljuju elektronskim putem. To, s jedne strane, olakšava pristupanje sistemu subvencija od strane poljoprivrednika, a s druge strane oni uvek mogu da znaju šta se dešava sa njihovim predmetom, u svakom trenutku. A najvažnije je da će ceo proces biti potpuno transaparentan - naveo je Nedimović.

Na pitanje kada možemo očekivati da počne dugo očekivani izvoz piletine i svinjskog mesa u EU, Nedimović kaže: "Mi smo završili sve što se nas tiče, čekamo njihovu kontrolu; da vide da li je sve na terenu onako kako smo naveli u dokumentaciji".

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbo

    30. novembar 2021 | 10:42

    Kada ce te reagovati kada sve poskupi 300 POSTO ovo poskupljenje od 50 do 100 POSTO Nije dovoljno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>