• 3

Oni su pred praznike najtraženija roba: Dragan iz sela Zagorica prodao sve prasiće i to preko Fejsbuka

"U mom selu do skoro je bilo na desetine uzgajivača, a sada je ostalo samo nas dvojica i zato mi imamo pune ruke posla"

  • 3
prasici, rina

Foto: RINA

Iako vreme posta, srpske domaćice ali i domaćini uveliko se spremaju za prazničnu trpezu. Ono što je neizbežno da se nađe na skoro svakom stolu svakako je pečeno prase, pa tako oni koji ih uzgajaju ovih dana imaju pune ruke posla. Jedan od njih je i Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole koji je, kako kaže, "čitav kontigent" prasića prodao preko fejsbuka.

"Кod Srba je običaj da se za Božić okrene prase i ta tradicija se ne prekida decenijama. Potražnja je ogromna, a ponuda je veoma mala i vlada nestašica prasića, jer danas malo ko hoće da ih uzgaja. O mlađim generacijama da ne pričam, neće da se prljaju, smeta im miris. U mom selu do skoro je bilo na desetine uzgajivača, a sada je ostalo samo nas dvojica i zato mi imamo pune ruke posla. Prasići idu kao alva", rekao je za RINU Dragan.

Ipak, ko hoće da se gosti vanvermenskim srpskim specijalitetom - prasećim pečenjem, moraće da izdvoji veću sumu novca nego što je to bilo prošle godine. Cena po kilogramu žive vage skočila je u skladu sa povećanjem cene stočne hrane.

"Кreće se oko 300 dinara jer je skočila i cena hrane za 30 do 40 odsto, nema neke velike računice ali može da se skromno zaradi, naročito kada imaš objedinjenu i potpunu uslugu sređivanja pečenja i serviranja pečenja", kaže Dragan.

Prema rečima prodavaca najbolje prolaze prasići teški oko 20 kilograma, dovoljni za prazničnu trpezu i goste. Ipak, Dragan ništa ne prepušta slučaju pa tako i sam prerađuje meso, praveći delikatese poput pršute, kobasica, slanine i čvaraka.

"Moja jelka je već okićena i to posebnim nakitom, koji ne samo da fino izgleda, već je i odličnog ukusa, idealan za degustaciju tokom novogodišnje noći", kaže Dragan kroz osmeh pokazujući na sušaru gde su krupni i slani suhomesnati komadi već zauzeli svoja mesta.

Video: Jagnjeće i praseće pečenje bez kostiju od kojih će vam krenuti voda na usta

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    27. decembar 2021 | 17:41

    Generacijama moja porodica se bavila ovim poslom i to na veliko. Prije 5 godina sam prestao i nikad bolje i kvalitetnije nismo živeli. Držim samo za vlastite potrebe. Bolje je da si prodao žito.

  • 🐌

    27. decembar 2021 | 18:20

    Jadne zivotinje

  • Рус

    27. decembar 2021 | 18:12

    Ja mislim da je sve prasiće Karleušu pokupovala. 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>