• 34

Sprema se novo poskupljenje mesa i prerađevina: Otkrivamo dva razloga za to

Prvo na listi za novi skok cena je meso i njegove prerađevine. Kako saznajemo, dva su najvažnija razloga za to

  • 34
Poljorivreda. đubrivo, setva, namirnice

Foto: Shutterstock

Fabrika hrane na otvorenom, poljoprivreda, našla se ugrožena prevelikim skokom cena đubriva i prihrane, a prema našim saznanjima, pojedini poljoprivredni proizvođači spremaju se da dodatno povise cenu svojih proizvoda.

Kako nam kaže jedan do njih, biće to na prvom mestu meso i mesne prerađevine.

Razloga za to je nekoliko, a dva najvažnija su skok cene đubriva i sezonski karakter poljoprivrednih proizvoda. 

Tu je i naravno neizostavno praćenje ukupne infacije.

Iako u ovom trenutku Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine razmatraju da produže Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, s obzirom da svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine, činjenica je da je tom uredbom obuhvaćeno tek nekoliko stavi koje se odnose na meso.

Dodatno, s početkom nove godine, ratari već razmišljaju o prolećnoj setvi, koja će im biti skuplja. To je i sagovornik Telegraf Biznisa najavio.

Poljoprivrednici se plaše da neće imati dovoljno za setvu, i već su najavili da će to uticati na poljoprovredne proizvode. Što znači da će neminovino, dodatno skočiti cena hrane.

- Što se tiče svetskog tržišta i mi smo pogđeni udarom. S jedne strane, imamo sirovina sa lokalnog tržišta, ali dosta i uvozimo. Kao na primer fosfat - sve do dolazi sa globalnog tržišta i naravno da će se to odraziti i na cenu finalnog proizvoda. Mogu da napomenem da ukoliko su sredstva i đubriva skuplja to će da utiče na cenu. Čim se tržište okrene, moći ćemo i mi da obrnemo situaciju - govori naš sagovornik.

Šta kažu poljoprivrednici?

 

Veštačko đubrivo u Srbiji je inače za manje od godinu dana poskupelo više od 100 odsto. Zbog toga je moguće da će poljoprivrednici štedeti na đubrivu, smanjiti količine ili će ga preskočiti, što je najgori scenario.

Na pitanje da li će sve to posledično uticati na cenu hrane, Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, kaže da je izvesno da će tržište to diktirati.

- Ono što tržište diktira mora se prihvatiti. Mi smo tržišna privreda od 2000. godine. Konkretno, kada govorimo o mesu, za određena pakovanja cena jeste privremeno ograničena. Međutim, inflacija, naročito prehramenih proizvoda je prisutna, mi tu realnost živimo. Da li će se u budućnosti to dešavati, realno je očekivati naročito ako potraje pandemija - navodi naš sagovornik.

Prema rečima našeg sagovornika, ono što može da ohrabri jeste to što je Kina najavila prestanak tj. smanjenje svojih zaliha i rezervi što može da utiče da se tržište stabilizuje, ali ne i da se smanje cene.

- Smanjenja cena osnovnih namrinica, pšenice, soje, kukuruza neće biti u doglednom periodu. Naši poljopriredni proizvođači će se navići, i onda kalkulisati sa višim cenama - navodi Petković.

Petković ističe da država direktno pomaže kroz subvencije odnosno investicije da se smanji cena proizvoda.

- Sve što ratari ulože u proizvodnju, bude zapravo subvencionisano tako da oni koji ih koriste ne moraju da podižu cenu svog proizvoda. Ali za sve ono što smo uzvozno zavisni ne možemo da utičemo i to povećava inflaciju - govori on.

Šunka. hrana, meso, mesne prerađevine

Foto: Shutterstock

Podseća na sezonski karakter poljoprivrednih proizvoda, što će takođe doneti korekciju cena u odnosu na tržište (ne i velikog skoka).

70 odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji nalazi u vlasništvu malih i srednjih gazdinstava, ali su generatori proizvodnje velike kompanije. Tim velikim proizvođačima hrane ide u prilog što imaju velike godišnje ugovore, i time svoju sigurnost.

A da li je rano da se brinemo za prolećnu setvu?

 

- Prolećna setva će se sprovesti u optimalnom roku, ako vreme dozvoli i očekujem veću površinu pod kukuruzom jer je on doneo velike profite ranije. Nemam bojazan za naše količine koje će biti posejane u prolećnoj setvi - rekao nam je Petković.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. januar 2022 | 22:31

    ,,Šta kažu poljoprivrednici....????" Šta ima oni da kažu kad se u Srbiju uvozi meso iz EU i Južne Amerike staro više decenija koje se tretira kao otpad!!! Pa ne uvoze to meso poljoprivrednici već uvozni lobi i najveći mesni fabrikanti u Srbiji! Selo i poljopvrednici su uništeni i degradirani! Stočni fond skoro da ne postoji! Ali to jeste cilj uvoznika koji pare od uvoza trpaju u svoj džep a briga ih i za naše zdravlje i za naše selo i poljopvredu! E to je realna slika ekonomskog tigra!

  • jiji

    18. januar 2022 | 20:50

    Strasno…nije mi jasno kako se ljudi ne bune, da li vide cene u prodavnicama? Svakog dana se menjaju cene, ovo je jezivo

  • Уааа политичари

    18. januar 2022 | 21:26

    Игре глади. То нас чека. Видите, стока много прди и загађује ваздух. Зелени екстремисти су израчунали да крава загађује више ваздух него аутомобил. Израчунали су да нема рачуна да се краве гаје. Исто се односи и на свиње, овце, козе и осталу рогату стоку. Пилићи могу некако да прођу, али горе побројана стока НЕ. Све ће поскупети и то много. На јесен, нећемо моћи да купимо ни кило меса. Свињетина иде на "црвену" а за телетину две "црвене". Мислим, за кило. Али, не тугуј народе Србије!!! Страни инвеститор који нам жели добро, гради поред Београда великуууууууууу фабрику "штампане" говедине!!!! Биће јефтине хране, нећемо умрети од глади!!! Правите залихе колико можете. Кина купује сву храну на тржишту. Купују и овогодишњу жетву. Сада плаћају. Одмах. Купују сву смрзнуту храну (најниже залихе на светском нивоу). Нешто зло се спрема. Мислим, зло за нас гоје, проле, рају, лумперпролетеријат, народ. За оне што су у задње две године дуплирали богатство нема проблема. Њима ће бити још боље.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>