• 2

Neće da sade jedno povrće, a potražnja ogromna: Ceh plaćaju i zaposleni koji vole obrok-salate

Cena zelene salate raste jer pandemijski haos onemogućava poljoprivrednicima da predvide potražnju

  • 2
Obrok salata

Foto: Shutterstock

U SAD trenutno nema dovoljno zelene salate, koju ne koriste samo domaćinstva kod kuće, i restorani, već i firme koje rade ketering i dopremaju hranu firmama, tj. zaposlenima.

Nije retko videti kako Amerikanci za radnim stolom, negde u vreme ručka, drže činiju sa obrok-salatom, a ovo zeleno povrće je deo maltene svakog takvog obroka.

Nestašicu je, ukratko, izazvao pandemijski haos, a Blumberg ovih dana piše kako bi upravo zboga toga - mnogima omiljeni obrok na poslu uskoro mogao da poskupi.

Potražnja je, naime, bila nepredvidljiva jer je kovid-19 promenio ponašanje potrošača i obrasce ishrane, a farmeri su pretrpeli velike finansijske gubitke od početka krize, s obzirom na nestabilnost.

Kao rezultat toga, uzgajivači sada namerno sade manje, kako ne bi ostali "zaglavljeni" sa viškom zelene salate koja postaje sve skuplja za uzgoj i isporuku. "Ako se farmeri nalaze na pogrešnoj strani krive koja prati potražnju, onda su u problemu", rekao je Beri Frends, partner konsultantske kuće "Pentallect".

Dodaje da nikome nije u interesu da izgubi novac, te da jednostavno neće uzgajati zelenu salatu. Međutim, potražnja je sada veća od ponude. Maloprodajne cene zelene salate rastu više od cena bilo koje druge namirnice koju prati američka vlada, uključujući meso.

Štaviše, cena zelene salate raste više nego cena benzina.

Sve to ukazuje na skuplje obrok-salate i veće troškove za restorane kao što su "Sweetgreen" i meksički lanac restorana "Chuy’s Holdings". Cene hrane su, generalno, u porastu - zbog inflacije, izazova u lancima snabdevanja i logistike, a proizvodnja postaje sve skuplja.

Najnoviji podaci vlade SAD pokazuju da su potrošačke cene za sve - od jaja preko kafe do piletine - u porastu. Zelena salata je sada skuplja za 61% u odnosu na prošlu godinu, što je najveći skok još od 2006. godine. Cena mlevenog junećeg mesa porasla je za 17%.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    22. januar 2022 | 10:31

    Obrok salata je toliko nezdrava da nemam reči! GMO hrana od koje se uglavnom ovi obroci spremaju,prelivi koji su prepuni trans masti i praznih kalorija su glavni krivci za pandemiju gojaznosti.Isti slučaj je sa ,,zdravim" musli pahuljicama!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>