• 2

Ajvar juče poslat u Srbiju iz Severne Makedonije, danas već stiže na naše rafove

Za hranu više nema granica, rekao je resorni ministar

  • 2
Nedimović, Delez

Foto: Tanjug/ALEKSANDRA PLAVSIC

Ministri poljoprivrede Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan", danas su posetili distributivni centar "Deleze" u Staroj Pazovi, gde je prikazano kako se kontroliše roba koja se uvozi i prodaje u Srbiji.

Tom prilikom su razgovarali o benefitima koje je donela inivcijativa, odnosno o skraćenju vremena koje protekne između pakovanja robe, preko uvoza, do rafova.

Srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Branislav Nedimović pokazao je na primeru ajvara koji je tokom jučerašnjeg dana poslat u Srbiju iz Severne Makedonije, a već danas se očekuje da će biti u srpskim marketima.

"Uverili smo se na licu mesta da ono što smo potpisali se i sprovodi, da nema više čekanja na graničnim prelazima. Skraćene su carinske procedure. Važan korak u ovoj inicijativi je međusobno priznavanje laboratorijskih analiza i sertifikata, prilikom izvoza i uvoza, što unapređuje poslovnu klimu u regionu, rekao je Ljupče Nikolovski, ministar poljoprovrede Severne Makedonije.

Da su u oktobru u Nišu gotovo 48 časova pravili planove za najbolje moguće sprovođenje inicijative o "Otvorenom Balkanu", potvrdila je i ministarka poljoprivrede Republike Albanije.

"U Albaniji trenutno radimo na izmenama i dopunama tri zakona koja su neophodna za usklađivanje zbog dogovora koji smo potpisali. Oni će se naći u parlamentarnoj proceduri idućeg četvrtka, a kada parlament ratifikuje pomenute izmene i dopune i mi ćemo u potpunosti da implementiramo dogovoreno", istakla je Frida Krisca.

Današnjoj poseti "Deleze" centru prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić koji je naglasio da se nada proširenju inicijative na susednu BiH.

Govoreči o benefitima Otvorenog Balkana, Nedimović je konstatovao da za hranu više nema granica.

"Jutros sam čuo da meso, na graničnom prelazu Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, več pet dana čeka u magacinima da se završe laboratorijske analize, zbog toga što je Republika Hrvatska članica Evropske unije. To podrazumeva kontrole, za svaku našu isporuku, zbog analize rizika. Kada su u pitanju Srbija, Severna Makedonija i Albanija, to više ne postoji. Granica za hranu više nema", prema rečima Nedimovića.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    27. januar 2022 | 13:12

    Sad ce da nas zatrpaju Makedonci i Siptari,ode nasa poljoprivreda u ocin...

  • Aleksandar

    7. februar 2022 | 22:11

    Sta će nama ajvar iz Makedonije, zar nismo u stanju sami za sebe da proizvedemo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>