• 2

U Srbiji dovoljno veštačkog đubriva, poznato kada se može očekivati niža cena

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede ponovili su da će Srbija imati na raspolaganju 400 000 t đubriva

  • 2
Poljorivreda. đubrivo, setva, namirnice

Foto: Shutterstock

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije(NAPS) održali su sastanak povodom aktuelne situacije sa đubrivom, ali i svih drugih tema koje su izneli kao važne za njihovu proizvodnju.

Nakon završenog sastanka članovi NAPS-a su u potpunosti podržali i pozdravili predloge za rešenje pitanja đubriva i drugih problema sa kojima se suočavaju. Pored mera koje je preduzelo Ministarstvo, poput beskamatnih kredita i ukidanje carine na uvoz đubriva, poljoprivrednicima je predočeno i da se već u naredne dve do tri nedelje očekuje osetno snižavanje cene đubriva, koje im i predstavlja trenutno najveću prepreku pred setvu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede ponovili su da će Srbija imati na raspolaganju 400 000 t đubriva, što u potpunosti zadovoljava potreba naše zemlje. Zajednički je dogovoren i niz koraka u narednom periodu kako bi se što pre rešila sva pitanja izneta na sastanku.

"Mesa i pšenice ima dovoljno"

 

"U Srbiji ćemo imati dovoljno veštačkog đubriva za prihranu pšenice, a za tri do četiri nedelje stižu i nove isporuke", rekao je ranije danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je istakao da je država ukinula carine od 10 posto za uvoz uree pa uvoznici đubrivo nabavljaju iz Azerbejdžana, Uzbekistana, zemalja Srednje istoka i Libije.

On je podsetio da je država odlučila i da pokriva kamatu poljoprivrednicima za kredite za kupovinu đubriva a ta će im indirektna subvencija smanjiti cenu đubriva za 70-80 evra po toni.

Istakao je da je cena uree koja gotovo direktno zavisi od cene gasa do pre mesec dana bila 950 dolara za tonu, a sada je 660 dolara te izrazio očekivanje da će ta cena biti još manja.

Govoreći o robnim rezervama Nedimović je istakao da Srbija po pitanju pšenice, kukuruza i ostale rastresite robe "stoji jako dobro", a da i mesa ima dovoljno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    27. januar 2022 | 19:05

    Gde ga skladistite??? Hocete Bejrut u Pancevu???

  • M

    28. januar 2022 | 19:49

    Zasto je nakon analize uree iz Libije obustavljen uvoz? Verovatno ce ona ipak uci u Srbiju po svaku cenu a mi necemo znati ni sta smo dobili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>