• 4
 ≫ 

Evropska komisija odobrila cvrčke kao hranu

 ≫ 

Domaći cvrčak je tako postao treći insekt koji je odobren za konzumaciju u EU nakon sušenog žutog brašnastog crva i migratornog skakavca

  • 4
Cvrčak

Foto: Pixabay

Evropska komisija odobrila je prodaju kućnih cvrčaka (acceta domesticus) kao novu hranu u EU.

Domaći cvrčak je tako postao treći insekt koji je odobren za konzumaciju u EU nakon sušenog žutog brašnastog crva i migratornog skakavca.

U Komisiji navode da će kućni cvrčak na tržistu EU biti dostupan u celosti, zamrznut ili osušen, i u prahu.

Prethodno je Evropska agencije za bezbednost hrane zaključila da je konzumacija ovog insekata bezbedna u skladu sa načinima korišćenja koje je dostavio proizvođač.

Proizvodi koji sadrže ovu novu hranu biće označeni na odgovarajući način kako bi se nagalsile sve potencijalne alergijske reakcije.

U Briselu konstatuju da Organizacija za hranu i poljoprivredu navodi insekte kao hranljiv i zdrav izvor ishrane sa visokim sadržajem masti, proteina, vitamina, vlakana i minerala.

Dodaje se da insekti već čine značajan deo dnevne ishrane stotina miliona ljudi širom sveta i da se mogu identifikovani kao alternativni izvor proteina koji bi olakšao prelazak na održiviji sistem ishrane u Evropi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>