• 0
 ≫ 

Kako i zašto se orezuju maline i kupine? Voćari već vide kakve će cene biti ove godine

 ≫ 

Ove godine mogu očekivati još veće otkupne cene maline i kupine

  • 0

Prolećne dane u februaru domaćin Milenko Nešić iz Bogatića iskoristio je da obavi orezivanje kupine i maline na ukupno 1,2 hektara.

Dok vredne radnice makazama vešto seku stare izdanke i pakuju ih između redova, Milenko objašnjava da orezivanjem počinje priprema za novu sezonu.

- Ima dosta posla i od toga kako će se obaviti zavisi kakav će da bude rod. Stari izdanci koji su rađali prošle godine se seku, a mladi koji su izbili iz zemlje se skraćuju i orezuju bočne grane. Sada je pravo vreme za ovaj posao jer na izdancima nema listova - objašnjava Milenko.

Stari izdanci se spaljuju, a pre nego što u proleće malinjaci i kupinjaci ozelene ima još dosta posla. Pedantni domaćin posle orezivnja planira da prekontroliše i ispravi iskrivljene drvene stubove, zategne žice za koju će se vezati rodne grane i proveri sistem za navodnjavanje.

Kupinjak i malinjak kod Nešića u proleće i leto izgledaju kao najlepši park, a crni i crveni plodovi su krupni i slatki koje prodaje hladnjači u Pančevi se plaćaju kao prvoklasni.

- Kupine i maline uzgajam više od 30 godina i ne pamtim bolju od prošle, kada je rod bio najbolji, ali i otkupna cena. Sa 60 ari sam prodao 14 tona kupine, a sa iste površine oko 4,5 tone malina - kaže Nešić.

Dodaje kako su proizvođači kupina i maline lane prvi put posle nekoliko "posnih" godina dobro zaradili, ali smatra da je na visoke otkupne cene, koje su mnoge iznenadile, više uticalo što su brojni proizvođači odustali od proizvodnje.

- Ko jednom odustane, posle ih teško ponovo zasadi. Godinama su cene bile niske i jedva pokrivale troškove, pa su mnogi pokrčili malinjake i kupinjake. Osim što je manje kupinjaka i malinjaka i prinosi su manji, naročito maline kojoj sve manje prija klima pa su prosečni prinosi po hektaru sada upola manji nego ranije - ocenjuje iskusni voćar i dodaje da se ove godine mogu očekivati još veće otkupne cene maline i kupine.

Video: Vrhunski proizvod od malina: Jedinstvena maska od crvenog zlata oduševila žene u Arilju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>