• 4
 ≫ 

Todorovići se iz grada preselili na selo i bave se turizmom: Na imanju uzgajaju mangulice i ovce

 ≫ 

Njihovo domaćinstvo pravo je malo parče raja na zemlji

  • 4
ar zemlje, zlatibor,

Foto: RINA

Odavno se pokazalo da svaki ar zemlje na Zlatiboru ima svoju vrednost, i to popriličnu. I dok su neki odlučili da svoje parcele prodaju, porodica Todorović iz grada se preselila na dedovinu i počela baviti seoskim turizmom. To se pokazalo kao odličan potez, jer su u jeku pandemije korona virusa , ali i nakon toga mnogi građani potražili mir u netaknutoj prirodi.

- Kad se kaže Zlatibor većini je na pameti jezero u centru i poplačani trg, ali ova planina je mnogo više od toga. Ovde u selu na samo desetak kilometara od centra ljudi dolaze da pronađu svoju prirodnu oazu i to uspevaju, jer ovde se tišina zapravo čuje. Vazduh je fenomenalan i kako su nam rekli gosti, kao da se prodiše punim plućima - kaže za RINU domaćica Jelena Todorović.

Njihovo domaćinstvo pravo je malo parče raja na zemlji, kućice su drvene i tradicionalno opremljene. Gosti dolaze iz svih delova Srbije, regiona ali iz dalekih zemalja.

- Posetila nas je gošća iz tropskih krajeva i ona je ovde kod nas na Zlatiboru prvi put videla sneg, to je bilo opšte oduševljenje i zaista prava radost - dodaje Jelena.

Da bi pokrenuli svoj posao Jelena i njen suprug Aleksandar koristili su podsticaje lokalne samouprave, a naredne godine zahvaljujući subvencijama u planu je i proširivanje kapaciteta. Ono po čemu se još ističu jeste proizvodnja domaće organske hrane na njihovom imanju, stoga gosti na trpezi dobijaju isključivo domaću, zdravu hranu.

- Na našem imanju uzgajamo mangulice i ovce. Zlatibor je izuzetno čist tako da nam nije teško da ispunimo uslove neophodne za organsku proizvodnju. Kasnije pravimo svoje sopstvene suhomesnate proizvode vrhunskog kvalieta, mleko i sir i sve to služimo našim gostima. Svi budu oduševljeni domaćim čvarcima, mesom i mlekom. Dobar glas daleko se čuje, a preporuka "od usta do usta" je najbolja tako da je broj noćenja u našem domaćinstvu sve veći. Često kao suvenir sa Zlatibora ponesu upravo pršutu ili čvarke - kaže Aleksandar.

Ovaj mladi bračni par sa troje dece, najbolji je primer da života ima i u srpskim selima, ali samo za one koji se ne libe da vredno rade i prevashodno bave poljoprivredom, a zatim i seoskim turizmom.

Video: Nakon ovog videa poželećete da se odselite iz grada: Život na selu kao u bajci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iz kog grada

    13. februar 2022 | 21:46

    su otisli na selo

  • OniDE

    14. februar 2022 | 08:44

    Milina, uzivancija

  • Veteran

    29. mart 2022 | 12:48

    Otišao je tamo sa velikim parama, a daj ti odi onako sa šakama u džepovima, pobegao bi pre nego što bi stigao u selo, ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>