• 4
 ≫ 

Još jedno poskupljenje u Srbiji: Cena crvenog mesa za tri meseca veća za 160 dinara po kilogramu

 ≫ 

U novembru je kg koštao 990 dinara, a od juče za tu istu gramažu morate iz džepa da izdvojite 1.150 dinara

  • 4
Crveno meso cena Foto: Shutterstock

Poljoprivreda se početkom 2022. godine našla ugroženom zbog prevelikog skoka cena đubriva i prihrane, a zbog toga su pojedini poljoprivredni proizvođači dodatno povisili cenu svojih proizvoda, a među njima su i proizvođači mesa.

Tako su potrošači juče doživeli neprijatno iznenađenje kada su u supermarketima videli cenu crvenog mesa znatno višu od one koja je važila novembra prošle godine, ali i januara 2022.

Kako prenosi Udruženje potrošača Efektiva, kilogram mesa od juče košta 1.150 dinara, dok je pre nedelju dana cena bila 1.090 dinara. Trend poskupljenja mesa započeo je januara ove godine, pa je tako sa 989 dinara, koliko je kilogram iznosio novembra, cena 25. januara skočila na 1.050, da bi 9. februara bila 1.090.

Kako je Telegraf Biznis pisao sredinom januara, veštačko đubrivo u Srbiji je inače za manje od godinu dana poskupelo više od 100 odsto. Zbog toga je moguće da će poljoprivrednici štedeti na đubrivu, smanjiti količine ili će ga preskočiti, što je najgori scenario.

Na pitanje da li će sve to posledično uticati na cenu hrane, Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, rekao je da je izvesno da će tržište to diktirati.

- Ono što tržište diktira mora se prihvatiti. Mi smo tržišna privreda od 2000. godine. Konkretno, kada govorimo o mesu, za određena pakovanja cena jeste privremeno ograničena. Međutim, inflacija, naročito prehramenih proizvoda je prisutna, mi tu realnost živimo. Da li će se u budućnosti to dešavati, realno je očekivati naročito ako potraje pandemija - naveo je naš sagovornik.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐑🐑🐑

    17. februar 2022 | 21:25

    Hvala🐑🐑🐑🐑Hvala🐑🐑🐑🐑Hvala

  • Miša

    17. februar 2022 | 21:45

    Čuj poskupelo đubrivo. Pa i sneg je pao. Kartelska posla.

  • Drndos

    17. februar 2022 | 21:41

    Bravo za nasu vladu. Podrzavam poskupljenja. Rast cena normalno prati rast plata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>