• 0

Kako se suši duvan? Ovo je proces pre nego što se listovi pošalju u fabriku

Uživanju duvana doprinose i drugi sastojci lista, kao što su eterična ulja, smole...

  • 0
Proizvodnja i uzgoj duvana Foto: Sarawut Intarob/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Iseckani listovi duvana uše se na daskama od bambusa.

Finom lišću je potrebno ceo dan da se osuši pre nego što se pošalje u obližnju fabriku cigareta. Ove fotografije je snimio amaterski fotograf Saravut Intarob, u provinciji Nong Khai na severoistoku Tajlanda.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %, a jak više od 2 %. Dobar duvan ne bi smeo imati više od 8 % belančevina jer zbog njih slabije izgara, neugodnog je mirisa, gorkog ukusa i podražava kašalj.

Duvan se gaji radi lišća koje posle sušenja, sortiranja i fermentacije služi kao osnovna sirovina za izradu cigareta, cigara i drugih sličnih sredstava. Uživa se zbog specifičnog i kompleksnog fiziološkog delovanja nekih sastojaka lista na centralni nervni sistem čoveka.

Od hemijskih sastojaka lista najvažniji je nikotin, naročito toksičan alkaloid, koji unesen pušenjem ili na drugi način u ljudski organizam u umerenoj količini deluje umirujuće ili nadražujuće, u zavisnosti od stanja nervnog sistema.

Uživanju duvana doprinose i drugi sastojci lista, kao što su eterična ulja, smole i drugi. Iz lišća i otpadaka prerade duvana za pušenje dobija se čisti nikotin, koji služi kao insekticid u domaćinstvu i zaštitu bilja («nikotinol») kao i kao sirovina u farmaceutskoj industriji.

Video: Pripadnici MUP-a u Beogradu, u akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvanom i naftom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>