• 0

Mart je opet doneo mraz i nestabilno vreme: Imaju li voćari razloga za brigu?

Mrazevi u martu svake godine desetkuju voćnjake

  • 0
Orezivanje voća voće voćnjak dnevnica Čačak Branko Novaković

Foto: RINA

Meteorolozi su do polovine marta najavili nestabilno vreme, praćeno snežnim padavinama.

Iako to za ovo doba godine nije retkost, voćari su ponovo u problemu i obilaze svoje voćnjake u nadi da temperatura u narednim danima neće pasti ispod nule, jer to bi ponovo značilo izmrzavanje ranih sorti voća.

- U najvećem problemu je kajsija, slično situacija dešavala se i prethodnih godina kada je rod bio potpuno desetkovan. Sada strepimo, ali se ipak nadamo da do toga neće doći i ovog marta - kaže voćar Aleksandar Stojanović i dodaje:

"Tokom toplog perioda krene vegetacija, pa pupoljci koji se otvore bivaju uništeni. Još je rano da se govori da li će i kolika će šteta biti, nekad može biti dovoljno i 20 odsto zdravih pupoljaka da donese sasvim zadovoljavajući rod".

Stručnjak za voćarstvo, dr Aleksandar Leposavić, ističe da su i inače, osim kajsije, zbog izmrzavanja najčešće u opasnosti i druge rane sorte voća.

- Rane sorte breskve koje uđu u fazu cvetanja, takođe mogu da pretrpe oštećenja ukoliko dođe do mraza. Ako bude bilo još snega do kraja marta i niske temperature se nastave situacija može dodatno da se pogorša. Toplo vreme, a zatim zahlađenja stvaraju dobru podlogu i za razvoj bolesti i štetočina - rekao je Leposavić.

Iako je još uvek rano za bilo kakve prognoze, voćari ističu da ovakve vremenske prilike neće uticati na rod jabuka i višanja jer su njihovi pupoljci još uvek potpuno zatvoreni.

Ovakvi vremenski uslovi nisu neuobičajeni za ovo doba godine i oštećenja se mogu javiti na ranim vrstama i sortama voćaka dok komercijalne vrste poput šljive takođe nisu ugrožene.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>