• 25

"Plaćala sam ih 99, sada su 360 dinara!": Šta se dešava sa borovnicom?

Kako nam kaže čitateljka, ovih dana u prodavnicama primećuje skok cene borovnice, a naš sagovornik i stručnjak za ovo bobičasto voće nam predočava neke od mogućih razloga za to

  • 25
Borovnica Foto: Shutterstock

Ovih dana ste sigurno primetili poskupljenje hrane u domaćim marketima, ali i na pijacama, i to nije slučaj samo u Srbiji već globalno.

Korona, inflacija, problemi s isporukom i u lancima snabdevanja, rusko-ukrajinski sukob... Mnogo toga je uticalo na promene cena, i samim tim na budžet građana i više troškove života.

Iako se ovih dana ponajviše govori o gorivu, pšenici, žitu, po sredi su i neke druge stvari: naime, naši čitaoci nam kažu kako jedva nalaze jeftinija mleka (na akciji) u prodavnicama, te kako su samostalni prodavci digli cene jaja, sira i drugih domaćih proizvoda, i neke je zapanjila i aktuelna cena borovnica.

Javila nam se Beograđanka K.I. (30), koja kaže da redovno kupuje upakovane borovnice od 100 grama, i da je rast cene u tako kratkom periodu - ogroman.

- Sto grama sam do skoro plaćala 100 i nešto dinara, a često i 99, budući da su borovnice neretko bile na akciji. Danas sam, posle nekog vremena, ponovo posegnula za njima u marketu i imala sam šta da vidim. Sada koštaju 360 dinara! - kaže nam.

Dodaje da je njena sestra takođe nedavno "naletela" na cenu od čak 420 dinara za 100 grama borovnica u ambalaži. "S druge strane, u Nemačkoj imam drugaricu koju sam odmah pitala kakva je situacija kod njih, i rekla mi je da tamo 3 evra košta pola kile ovog voća", ističe naša čitateljka.

Podsećamo, borovnica je u Srbiji inače u velikoj ekspanziji. Čačanski voćar Mladen Šljivić ima pod borovnicom četiri hektara, a nakon pet godina od kad je posadio prve stabljike - može se reći da je posao uspešno razrađen.

Borovnica Foto: Tanjug/AP

Šta se dešava s borovnicom?

Borovnica je vremenom, polako ali sigurno stigla do trona, i sada je, možda, čak naša najisplativija voćarska kultura. Ipak, ne treba zaboraviti da je ovo voće berzanska roba, te je podložno promenama, zavisno od ponude i potražnje.

To nam potvrđuje i sagovornik Telegraf Biznisa, Veselin Đorđević iz Borovnica kluba Srbija.

- Nije mi poznato da je došlo do nekog dramatičnog poskupljenja, ali mi smo fokusirani na svežu borovnicu. S druge strane, sada nije sezona u Srbiji - ona traje od juna do avgusta, pa tako ovo voće uvozimo iz Južne Amerike, i to može biti jedan od razloga veće cene - kaže Đorđević.

Dodaje da je u igri "x faktora", počev od inputa, preko poskupljenja đubriva, pa do napetosti usled ratne situacije u Ukrajini.

- Kako se bližimo sezoni, tako tenzije rastu. Proizvođači čekaju šta će biti, a svakako bi voleli dobre cene. Ne mogu vam sada tačno reći koja je cena borovnice kod nas, dok ne dođe leto. Ali, ono što bih pomenuo jeste da su Ukrajinci, recimo, veliki proizvođači borovnice - priča naš sagovornik.

- Ostaje da se vidi da li će oni sada, usled ruske invazije i nemira, uspeti da organizuju berbe. Takođe, Poljska važi za velikog proizvođača "plavog zlata", čija su značajna radna snaga upravo Ukrajinci - zaključuje stručnjak iz Borovnica kluba Srbija.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    8. mart 2022 | 21:51

    Nek čitateljka posadi borovnice pa nek ih deli za džabe. Svi bi manje cene a niko neće da radi.

  • Mile

    8. mart 2022 | 21:38

    A ja sam nedavno bio balavac a sad sam čiča. Šta se dešava?

  • Srba

    8. mart 2022 | 23:31

    Brasno do novembra dzacic 25 kg bilo 850 din a od pre neki dan 1450 din, dobro nam je krenulo. Sreca pa i ti izbori dolaze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>