• 1
 ≫ 

Stočar sa severa Srbije napravio hotel za krave: Spavaju na vodenim krevetima i imaju turpiju za papke

 ≫ 

izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke

  • 1
Krave, Tavankut

Foto: Printskrin/RTS

Stoke je sve manje zbog niske otkupne cene mleka, koja je negde pala na 28 dinara, dok su 2016. godine stočari dobijali 42 dinara za litar. Zato su važni primeri dobre prakse. Jedan je i pravi hotel za krave.

Josip Mačković iz Ljutova kod Tavankuta četiri decenije je stočar. Danas upravlja farmom u kojoj krave spavaju na vodenim krevetima, izmuzište je robotizovano, a gumena podloga simulira turpijice za papke. Tako su krave odabrale, kaže supruga Tanja koja je zbog stočarstva napustila bankarstvo, prenosi RTS.

- Da imamo mogućnost da konkurišemo i u Republici, Pokrajini i u Mađarskoj fondaciji Prosperitate. Tu sam se ja uključila da bi ja sad na kraju došla da sam u čizmama i u štali, ali svojom voljom i svojom željom - navodi Tanja Mačković.

Proizvodnja litra mleka je 56 dinara ističu agroekonomisti. Mačkovići dobijaju 41, a isporučuju 1.200.000 litara godišnje. Zato su u Savezu udruženja odgajivača goveda inicirali osnivanje 17 regionalnih i krovnog nacionalnog udruženja.

- Ono što je u ovom momentu jako bitno jeste da se oformi nacionalno udruženje, takođe, da ljude koje zaposlimo u njemu, da možemo da ih adekvatno platimo. Za naše funkcionisanje trebaju nam doktori nauka, veterinari, pravna pomoć, stručnjaci. Dakle, sva ona stručna lica koja su bitna za funkcionisanje udruženja - navodi Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda.

Jako je bitno, dodaje ona, da obezbedimo novac.

- Mislim da ćemo to i uspeti to da uradimo jednim delom uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, da bi Nacionalno udruženje počelo da funkicioniše, ajde neću reći kao firma, ali kao tržišno lice - dodaje Bugarski.

Braća Mališa i Miša Milenković u Sušici kod Kruševca imaju rasinsku dobru računicu. Obližnje mlekare litar plaćaju do 46 dinara, država dodaje 10, pa oni iz sopstvenih izvora podižu savremenu farmu.

- To će biti farma za nekih muznih krava i 40 junica koje će biti za podmladak tih krava. To će biti jedna savremena farma sa ispustom, gde će one moći slobodno da se kreću. Mi imamo uslova, imamo 3,5 hektara svoje livade. Planiramo da ogradimo da one budu u tom slobodnom sistemu, nešto da se približimo tom zapadnom sistemu, da kažem Austriji - objašnjava Mališa Milenković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>