• 2

Čačanski crveni delišes našao put do daleke Indije: "Rusi su mi vraćali kamione pune robe"

Voćari se uzdaju u dobru otkupnu cenu jabuka

  • 2
Crveni delišes jabuka jabuke Foto: Shutterstock

Trenutna situacija u Ukrajini stvorila je velike probleme voćarima u Srbiji, jer su godinama unazad velike količine jabuka, trešanja, jagoda plasirane na rusko i evropsko tržište.

Privredna komora Srbije razmatra mogućnosti izvoza srpskog voća u druge zemlje, a u opticaju su UAE, Saudijska Arabija, Maroko, Egipat, ali i Indija.

Voćara iz Čačka, Darka Topalovića, ovi problemi su donekle zaobišli jer je on još pre nekoliko godina odlučio da kupcima iz Rusije kaže ne.

- Godinama unazad sam poslovao sa Rusijom, ali tu je često dolazilo do brojnih problema. Iz godine u godinu postajali su sve rigorozniji, počeli da gledaju i najsitniju pecku na jabukama i dešavalo se da vrate kamione pune robe. Zato sam odlučio da svoje voće ivozim kako na domaće, tako i na neka daleka tržišta koja su se u poslednjih godinu dana pojavila kao opcija. Sve su prilike da će moje voće prvi put završiti i u Indiji. Pregovori su u toku, a u pitanju je izvoz uglavnom crvene sorte jabuka - kaže za Darko, koji u selu Miokovci ima hektare pod zasadima.

Voćari se uzdaju u dobru otkupnu cenu jabuka, jer godinama unazad na drugim vrstama - poput kajsija i šljiva - nemaju računicu, već su otišli u debeli minus. Ono što jedino priželjkuju jesu povoljni vremenski uslovi, jer vrlo često grad desetkuje veliku količinu roda.

jabuke Foto: Rina

- Zbog loših vremenskih uslova dešava se da imamo manje prve klase, pa dosta robe ode u preradu. Ono što je prva klasa ide u hladnjače. Prošle godine kod onih koji su pravilno primenjivali agrotehničke mere i imali protivgradnu zaštitu rod je bio nikad bolji - kaže Topalović.

Iako su do sada vrata istočnih zemalja bila otvorena samo za jagodičasto voće, najviše za maline, a zatim i kupine, sve su prilike da će prvi put tim stazama krenuti i crveni delišes iz čačanskog kraja. Iz PKS navode da se razmatra veći izvoz srpske robe i na tržište golfskog zaliva.

Prema poslednjim statističkim podacima, u Srbiji se jabuka uzgaja na 28.000 hektara, a godišnja proizvodnja, zavisno od vremenskih uslova i primenjenih agrotehničkih mera, iznosi oko 500.000 tona.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    20. mart 2022 | 15:28

    Nemojte lagat,Rusi su uvek bili korektni za voće iz Srbije,problem je u tome što ste vi uvozili jabuku iz Poljske i tu istu jabuku izvozili za Rusiju. Srbijo nemoj dozvolit da izgubiš Rusko trziste... .

  • ado

    20. mart 2022 | 14:34

    Braća Rusi?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>