• 0

Ove krave imaju poseban tretman: Srpska farma uvela vodene krevete, pedikir, robote

Trend se uveliko primenjuje u svetu, a sada i u Ljutovu kod Subotice

  • 0
Krava krave

Foto: Shutterstock.

Da li ste znali da neke krave imaju "pedikir" papaka, robote da ih muzu, "vodene krevete" za spavanje?

Ne, to nije fikcija niti daleka budućnost, a dešava se upravo u Srbiji.

Naime, porodična farma "Mačković" iz Ljutova je među najvećim proizvođačima mleka u Srbiji. Izdašnost u mleku rezultat je i brige farmera koji su kravama, iako nezadovoljni otkupnom cenom, obezbedili robote da ih muzu, "vodene krevete" da na njima spavaju i gumenu podlogu za - "pedikir" papaka.

Na farmi krava koja je već 40 godina u vlasništvu porodice Mačković iz Ljutova kod Subotice, godišnje se proizvede oko milion i dve stotine hiljada litara mleka. Krave ovde muzu roboti, a brigu o tome, preko ekrana monitora, vodi Josipova supruga Tanja, koja je posao u banci rado zamenila - štalom.

- Krave same stoje u redu kada odlaze na mužu. Zahvaljujući robotizaciji, mi ih pratimo na kamerama, na telefonu. Na taj način, u svakom trenutku, imamo uvid za svaku kravu da li je pomužena i koliko daje mleka. Istovremeno, odmah možemo da vidimo da li je neka od njih povređena, bolesna ili postoji neki drugi problem te odmah na to reagujemo - objašnjava Tanja, suvlasnica farme, za rtv.rs.

Da bi davale izdašno i ukusno mleko, na ovoj farmi se staraju da krave budu zadovoljne. Posebno vode računa o onima koje imaju telad, a sve spavaju na - "vodenim krevetima".

- Jedan vlasnik farme u Mađarskoj postavio je kamere i snimao na kakvoj od mogućih podloga krave vole da spavaju. Najviše njih je odabralo "vodeni krevet" te je tu podlogu postavio svima na farmi. Tako rade i u Holandiji, pa smo i mi to odabrali za naše krave kao najbolje - priča Josip Mačković.

- U štali je postavljena gumena podloga po kojoj hodaju. Pored toga što sprečava da se krava oklizne, u sebi sadrži materijal od koga se prave turpijice za nokte. Tako krave, dok po njoj hodaju, imaju "pedikir papaka" - objašnjava Tanja Mačković.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>