• 15
 ≫ 

Ukrajina ima veliki problem sa suncokretom: Svet, Srbija, žitarice, ulja... Šta da očekujemo?

 ≫ 

Aleksandar Vučić je sinoć rekao da Vlada danas treba da donese izuzetak od odluke o izvozu pšenice

  • 15
Suncokret Foto: Tanjug/AP

Dok nije došlo do ruske invazije na Ukrajinu, krajem februara, većina ljudi verovatno nije znala koliko važan proizvođač je ta zemlja - pre svega kada je reč o pšenici.

Prema relevantnim podacima, Ukrajina uglavnom izvozi čelik, ugalj, gorivo i naftne derivate, hemikalije, mašine i transportnu opremu, zatim žitarice poput ječma, kukuruza i pšenice.

Više od 60% izvoza ide u zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, od kojih su Rusija, Kazhstan i Belorusija najvažnije. Roba se dalje, u značajnom procentu, izvozi u Tursku i Kinu.

Egipat je već "odreagovao" na manjak pšenice na tržištu, odnosno na jače cene. Podsećamo, s obzirom na to da se izvoz ukrajinske pšenice iz crnomorskih luka poremetio, cena na međunarodnom tržištu je skočila 42% od početka godine, a 24% od početka oružanog sukoba (24. februar).

I dok brojni stručnjaci upozoravaju na posledice rusko-ukrajinskog sukoba, u kontekstu velike krize hrane, treba imati u vidu da je Ukrajina značajan proizvođač žitarica. Procenjuje se da će u 2021/22. godini proizvesti 42 miliona kukuruza, prema podacima USDA, a očekivanja su bila da će izvoz biti ukupno 33,5 miliona.

To bi značilo da Ukrajina čini oko 17% globalne izvozne ponude i da zauzima četvrto mesto kao najveći izvoznik kukuruza u svetu. Slično je i kada je u pitanju pšenica. Ukrajina je veliki proizvođač, a USDA je procenila da će proizvesti 33 miliona tona u 2021/22, dok se očekivalo da će izvoz biti ukupno 24 miliona.

Tako bi Ukrajina ostala treći najveći izvoznik, sa udelom od skoro 12% na globalnom izvoznom tržištu. Dalje, fokusirajući se na uljarice, treba pomenuti da je Ukrajina najveći proizvođač semena suncokreta, a USDA procenjuje proizvodnju za 2021/22. od 17,5 miliona tona, što čini više od 30% svetske proizvodnje.

Ova evropska zemlja takođe ima veliku domaću industriju drobljenja, od koje se izvoze znatne količine i suncokretove sačme i ulja. Ipak, došlo je do velikih blokada u tom domenu.

Ukrajina je najveći svetski proizvođač semena suncokreta

Naime, proizvodnja suncokretovog semena u Ukrajini mogla bi da padne za 42 odsto, na 9,6 miliona tona u 2022. godini, zbog drastično smanjene površine za setvu, procenjuje poljoprivredna konsultantska kuća APK-Inform.

Setvene površine pod suncokretom u Ukrajini mogle bi da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, na oko 4,2 miliona do 4,4 miliona hektara, odnosno za 35 posto u odnosu na nivo iz 2021, navodi se.

"Ovo smanjenje je posledica toga što je veliki deo borbi u toj zemlji koncentrisan u glavnim regionima za uzgoj suncokreta", navela je konsultantska kuća.

Pšenica, žetva pšenice, ratar, seljak, žito Foto: Shutterstock

APK-Inform je takođe procenio da bi ukrajinska proizvodnja uljane repice mogla da opadne za 19 procenata na 2,52 miliona tona, dok će proizvodnja soje verovatno pasti za 23 odsto na 2,74 miliona tona. Roman Leščenko, ukrajinski ministar poljoprivrede, kaže za Rojters da bi površine za sejanje prolećnih useva ove godine mogle da budu više nego prepolovljene u odnosu na nivo iz 2021. godine.

Kako je u Srbiji?

Dakle, ukrajinska kriza se svakako preliva i na ostatak sveta, a vezano za aktuelne namirnice, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć je rekao da Vlada danas treba da donese izuzetak od odluke o izvozu pšenice i da će 30.000 tona pšenice otići u Albaniju, kao i nešto manje količine kukuruza.

- Bezbedni smo čak i da nemamo žetvu, a sa tom žetvom mnogo toga možemo da ponudimo regionu, ali i šire. Rusija i Ukrajina su drugi i četvrti proizvođač pšenice u svetu. Pitanje je kako dovući tu pšenicu u Egipat. Mi ćemo da gledamo da pomažemo trgovcima, cena je dobra. Raste, bude stabilna nekoliko dana, onda opet počne da raste - rekao je Vučić i dodao da je i mleko u prahu veoma traženo.

- Gledaćemo da pronađemo i palmino ulje. Vidimo da je velika nestašica u svetu, razgovaraćemo sa Indonezijom gde god da šalju prve količine u Evropu i Tursku, a da mi možemo da uzmemo deo za nas, da imamo sve što je potrebno.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir

    24. mart 2022 | 09:40

    Polako sa izvozom nas seljak kaze staro zito iz ambara ide tek kad novo stigne u dvoriste.

  • Zoran

    24. mart 2022 | 09:46

    Naša vlada je uvela zabranu na izvoz žitarica ali će za koji dan će da je ukine radi država u okruženju koje su ostale bez zaliha.Po ko zna koji put ćemo pokazati da smo solidarni sa komšijama ali bi ja lično poručio pojedinim liderima iz okruženja da vežu mašinice na jezik da manje palacaju jer s jedne strane Srbija im je preko potrebna a sa druge nas olajavaju na sav glas.

  • Miki

    24. mart 2022 | 09:56

    Ma da , sigurno , važi. Digo ceo svet cene kao fora a iz rusije cela Evropa i dalje uvozi sve kao i pre i gde je tu logika?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>