• 0

Da li je na fotografiji džinovski krompir, šta mislite? DNK analiza im pomrsila planove za Ginisa

"Barem sam odgovorio na sva pitanja i ne moram da ležim budan u 3 ujutru pokušavajući da shvatim šta je pošlo naopako sa majkom prirodom", rekao je Novozelanđanin

  • 0
Džinovski krompir Foto: Profimedia/Stuff / Ferrari

Kada je novozelandski par, Kolin i Dona Kreg-Braun, prvi put otkrio ogromno povrće u svojoj bašti prošlog avgusta, znao je da imaju nešto posebno u svojim rukama.

Povrćka je dobila ime "Dug", zbog načina na koji je izvađena - kopanjem. Par je odlučio da povrćku, za koju su mislili da je džinovski krompir, prijavi za Ginisovu knjigu rekorda.

Ali, sedam meseci i jedan DNK test kasnije - doneli su su razočaravajuće vesti.

"Nažalost, primerak nije krompir i ustvari je krtola jedne vrste tikve. Iz tog razloga, moramo da diskvalifikujemo aplikaciju", rekao je portparol Ginisove knjige rekorda ovom paru, putem mejla.

Gomolj je podzemna organska struktura koja skladišti vodu i pomaže biljkama da ponovo rastu nakon zime ili oštrih vremenskih uslova, kaže Ejmi Čarkovski, profesor i šef odeljenja na Koledžu poljoprivrednih nauka na Državnom univerzitetu Kolorado u Fort Kolinsu, preneo je CNN.

Stanovnik Hamiltona, Kolin Kreg-Braun (62), bio je iznenađen kada je čuo rezultate DNK analize i brzo je prionuo na posao da razotkrije misteriju. Nakon što je uzeo u obzir podatke, dobijene od Ginisove knjige rekorda, otkrio je da "Dug" potiče od skrobne biljke u njihovoj bašti koja izgleda kao naborana, zelena kruška.

Čarkovski je, međutim, pretpostavila da je o gomoljastom korenu, sličnom krtoli krompira, ali da mu nedostaju pupoljci. Inače, zanimljivo je da sirovi uzorak ove krtole ima ukus identičan krompiru, što je dalje istraživanje donekle i potvrdilo - da ukus može biti sličan.

Otkriće je došlo kao olakšanje Kreg-Braunovima, jer su bili zbunjeni kako je tikva mogla da dođe na tu stranu njihove bašte. "Barem sam odgovorio na sva pitanja i ne moram da ležim budan u 3 ujutru pokušavajući da shvatim šta je pošlo naopako sa majkom prirodom", rekao je.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>