• 2

Ivana je ponos ivanjičkog kraja: Ne libi se najtežih poslova, a najdraži poklon joj je nov traktor

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetska banka daju 50 odsto ukupne vrednosti mašine

  • 2
Ivana Pantelić, Ivanjica traktori Foto: RINA

Jedan od najpoznatijih poljoprivrednih krajeva u Srbiji svakako je ivanjički, u kom je srpsko "crveno zlato" posađeno na čak 1.500 hektara.

Proizvođači maline uveliko su u svojim zasadima gde obavljaju prve proloćne radove, nadajući se dobroj sezoni. Ipak, ove godine sunce ih je ogrejalo još pre vrelog jula kad je berba u jeku, jer su u Ivanjicu stigli novi traktori.

Ključevi za 12 poljoprivrednih mašina uručeni su vlasnicima, a kroz Projekat za konkuretnu poljoprivredu koji se realizuje u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke - biće ih uručeno ukupno 82.

- Posla na selu uvek ima mnogo. Osim malina imamo i površine pod krompirom i žitom. Prvo sam čekala da muškarci završe te teže poslove, ali onda sam prelomila i odlučila sve sama da savladam kada je u pitanju rukovanje tom mašinom. Bez traktora na selu ste kao bez automobila u gradu, samo sa njim možete ući u malinjak ili u njivu sa krompirom, i pripremiti njive kako bi bile rodne. To što smo dobili traktor preko subvencija za nas je od velike koristi, sami ga nikad ne bi mogli kupiti - priča vredna Ivana Pantelić iz sela Brezova.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetska banka daju 50 odsto ukupne vrednosti mašine, 40 odsto vrednosti dolazi od kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama, a 10 odsto učešća daju sami poljoprivrednici. Inicijativa je pokrenuta od strane Aocijacije malinara Srbije.

- Pre desetak godina mi nismo imali sredstava ni da kupimo rezervne gume za naše traktore, uslovi su bili preteški i zato smo izlazili na ulice. Sada se mnogo toga promenilo, konačno smo naišli na razumevanje lično ministra, a zatim i svih njegovih saradnika. Osetili smo da više nismo sami i zato danas malinari ne dobijau batine na protestima. Zahvaljujući dobroj saradnji, uloženom trudu i ovakvim subvencijama imamo sa čim da obrađujemo zemlju i zato dugujemo ogromnu zahvalnost, jer su na taj način mnogi malinjaci spaseni - rekao je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Od 2017. godine do sada, po uredbi resornog ministarstva, u Ivanjicu stiglo 100 novih traktora, što je "vetar u leđa" svim poljoprivrednicima. Tu nije kraj, jer će nove mašine obavljati poslove i narednih godina. Ivanjica bi trebalo da dobije više od 200 novih traktora, koje su ljudi kupili uz pomoć subvencija.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>