• 3

Malina će ove godine imati visoku cenu, ali fale radnici

"Spremni smo da radnike dobro platimo, ali je sve manje zainteresovanih da rade u ariljskim malinjacima", kaže jedan od proizvođača

  • 3
maline, mačva Foto: D.G.

Centar proizvodnje "crvenog zlata" je Arilje, koje se smatra srpskom prestonicom maline, gde malinare očekuju ove godine dobru cenu, ali i probleme zbog nedostatka sezonskih radnika.

Za razliku od ranijh godina, kada su proizvođači ovog voća rizikovali svoju proizvodnju pod otvorenim nebom, ove sezone je situacija drugačija, jer je sve više onih koji zasade osiguravaju od elementarnih nepogoda.

"Pre nego što počnemo sa bilo kakvim radovima u našim malinjacima, prvo ih osiguramo. Osiguranje je u prethodnom periodu bilo veoma pristupačno, država suvencioniše sa 70 odsto, a proizvođač daje 30 odsto. Svima nama osiguranje mnogo znači, jer smo mnogo opušteniji tokom rada i znamo da ćemo na kraju proizvodnje imati siguran prihod, bez obzira na to kakve će vremenske prilike biti", kaže za Glas Zapadne Srbije malinar Dragoš Luković.

Svedoci smo da je u poslednjih nekoliko godina bilo svega, od mraza, kiše do suše, tako da je osiguranje spas za srpskog poljoprivrednika, jer je ulog zaista veliki, dodao je on.

Ono što malinarima ove godine otežava proizvodnju kao i svim ostalim poljoprivrednicima jeste nedostatak sezonskih radnika.

"Spremni smo da radnike dobro platimo, ali je sve manje zainteresovanih da rade u ariljskim malinjacima, tako da će biti problem ko će obrati ariljske malinjake", kaže Luković.

Napominje da je evidentno da će malina ove godine imati visoku cenu, ali da je i repromaterijal znatno poskupeo.

"Kolika će računica biti, još je rano da se zaključuje, s obzirom na to da tek ulazimo u malinjake i meseci pred nama i te kako mogu da nas iznenade i snegom i mrazom, rekao je Luković.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nelle

    31. mart 2022 | 14:20

    Pa neka bere gazdaaa 🤣

  • 321...

    31. mart 2022 | 14:40

    Kažu da će ove godine biti visoka otkupna cena maline. Ako pošteno plate, neće nedostajati berači.

  • Lord

    31. mart 2022 | 15:08

    Pkatite berace kako treba,pa ce se otimati za posao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>